22 години от смъртта на великия Джани Версаче


Модният свят си спомни с тъга за таланта на прочутия дизайнер Джани Версаче, който бе убит преди 22 години - на 15 юли 1997-ма. Италианският ас на световната мода бе известен със смелите си виждания и тенденции, както и със своя бляскав начин на живот.

Версаче е роден на 2 декември 1946 г., в Реджо Калабрия, Италия.

Майка му била шивачка, а Джани израства, наблюдавайки я как работи в семейния им бутик. След като завършва гимназия, Версаче остава за кратко в магазина на майка си, преди да замине през 1972 г. за Милано. Там работи за някои от най-големите италиански ателиета, след което основава и собствената си компания.

През 80-те и 90-те години той изгражда модна империя, създавайки дрехи, които стават синоним на чувственост и сексуалност. Повлиян е от творчеството на Анди Уорхол, древноримската и древногръцката култура, както и от абстрактното изкуство. Смятан е за един от най-колоритните и талантливи дизайнери на 20 век.

Критиците на Версаче намират модата му за твърде вулгарна. Без да обръща особено внимание, той става Бог на сезонните модни ревюта, прави дефилета на рок концерти и в пищната си дизайнерска централа в Милано. Отпред винаги има тълпи от почитатели и папараци, които очакват пристигането на неговите знаменити приятели като Елтън Джон, Мадона и любимите му музи Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста, Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл. Именно на Версаче се приписва създаването им като "Супермодели".

Успехът на модната марка продължава да расте, и Джани с помощта на семейството си отваря бутици и в Съединените щати. В портфолиото на марката влизат обзавеждане за дома и луксозни сервизи за хранене.  През 1989 г. той създава първите си сценични костюми - за операта на Сан Франциско. През 1982 г. среща модела Антонио Д'Амико. Двамата се влюбват и живеят заедно до смъртта на Версаче.

На 15 юли 1997 г., докато се прибира след сутрешна разходка, Версаче е застрелян и убит на стълбите на имението си в Маями Бийч от серийния убиец Андрю Кунан. Точно в този момент 25-годишната кариера на дизайнера е на върха - целият свят носи дрехите, които създава - мъже, жени, дори и деца. Компанията вече е започнала производството и на чанти, скъпоценни бижута, парфюми и предмети за дома. Малко преди убийството Джани е диагностициран с рядък вид рак на вътрешното ухо, който според семейството му е успял да преодолее.

Причините за убийството остават неразгадани и до днес, тъй като няколко дни след смъртта му, убиецът на Версаче е намерен мъртъв - самоубива се със същото оръжие, с което отнема живота на прочутия дизайнер. Разследващите смятат, че той е бил хомосексуалист и е бил обсебен от Джани.

След смъртта му, по-малката сестра на Версаче - Донатела поема поста главен дизайнер на марката, а брат му Санто става изпълнителен директор на Versace.