4 начина да оцелеем в жегата без климатик


Жегите са опасни за човешкото здраве особено ако организмът ни не е привикнал да живее постоянно на високи температури. Климатикът помага, но и е вреден ако не знаем как да го използваме. Ето няколко съвета как да се справим с жегите ако не разполагаме с климатик.

  1. Вентилаторът не е нищо особено, но помага

Вентилаторът не може да замести пълноценно климатика, но поне ще раздвижи въздуха в дома ви. Отворените врати в жилището също са частично спасение в жегите. Ако вечер температурата навън е по-ниска от тази вътре – отворете всички прозорци, за да усилите циркулацията на въздуха възможно най-много.

  1. Консумирайте колкото се може повече вода

Когато е горещо, консумирайте повече вода, отколкото обикновено. Чрез потта човешкият организъм се дехидратира по-бързо, но отговорът е прост – пийте вода редовно.

  1. Леген със студена вода.

Може и да звучи примитивно, но ще ви избави от горещината. Поне временно. Напълнете леген със студена вода и накиснете краката си в него. Мокрите кърпи върху раменете и главата също могат да имат охлаждащ ефект. Къпете се с хладка вода.

  1. Премахнете изкуствените източници на топлина

Включеният компютър, а и куп други устройства могат да генерират излишна топлина, загрявайки при работа. Не ги включвайте, освен ако не е наложително. Също така яжте повече прясна храна, които не изискват термична обработка. Това със сигурност ще ви раздели с горещите кухненски уреди за известно време.