Банкси с нови графити в лондонското метро


Британският уличен художник Банкси изрисува вагоните в метрото в Лондон, като основната тема беше пандемията COVID-19. Той публикува днес в профила си в Инстаграм видео, на което е сниман в работна обстановка – с респиратор, очила и защитен костюм.

Художникът, който досега успява да запази анонимност, е нарисувал своите графити по стъклата и стените на вагоните посред бял ден, представяйки се за служител на метрополитена, правещ дезинфекция. В действителност в резервоара не е имало дезинфектант, а синя боя.

Темата на новата акция на Банкси стана носенето на предпазни маски.

Черни плъхове, които обикновено символизират протест и неконформизъм, се спъват в тях, използват ги като парашути и кихат, оставят дълги мръсни следи по стените. В коментара си към видеото Банкси призовава маските да бъдат използвани за борба с разпространението на вируса.

По време на пандемията той вече създаде няколко творби на тема самоизолация и представи британските лекари в образите на супергероите, на които децата се опитват да подражават.

Използването на предпазни маски или шалове, скриващи лицето, са задължителни в обществения транспорт и медицинските институции във Великобритания. От 24 юли носенето им ще стане задължително и в магазините и супермаркетите, а нарушаването на тези изисквания ще се наказва с глоба от 100 паунда.

Художникът отдавна крие лицето си с маска и досега не е известно как изглежда в действителност. На малобройните снимки и видео на Банкси той винаги е с покрито лице.