Британските милиардери - повече и по-богати


Британските милиардери са реализирали рязко увеличение на богатството си по време на пандемията, според последния списък на цаможните британци на в. „Сънди Таймс”.

Богатството им се е увеличило с 21,7% през последната година, нараствайки със 106,5 млрд. паунда до 597,2 млрд. паунда, а в момента има рекордните 171 милиардери във Великобритания, допълва Би Би Си.

Роденият в Украйна петролен и медиен магнат сър Леонард Блаватник е най-богатият човек в страната, сочи класацията.

Той взе титлата от сър Джеймс Дайсън, чието богатство се увеличи „само” със 100 милиона паунда.

При Блаватник, който е собственик на Warner Music, има увеличение на състоянието му със 7,2 млрд. паунда до около 23 млрд. паунда през годината, засегната от пандемия.

Това включва приходите от дял от 1,37 млрд. паунда в Warner, който той получава, когато е включен в списъка в САЩ миналата година.

„Фактът, че много от супербогатите станаха толкова по-богати в момент, когато хиляди от нас са погребали близки и милиони от нас се притесняват за препитанието си, прави това много тревожен бум“, каза Робърт Уотс, съставител на годишния индекс на най-богатите жители на страната.

„Глобалната пандемия създаде доходоносни възможности за много онлайн търговци, приложения за социални мрежи и магнати за компютърни игри.“

Братята инвеститори в имоти Дейвид и Саймън Рубен бяха на второ място, след като състоянието им нарасна с 5,46 млрд. паунда до 21,46 млрд. Паунда.

Шри и Гопи Хиндуджа, които управляват базирания в Мумбай конгломерат Hinduja Group, заеха трето място, след като богатството им се повиши с 1 млрд. паунда

Стоманеният магнат Лакшми Митал, на пето място, отбеляза най-големия ръст на богатството на всеки милиардер през последните 12 месеца, с печалби от около 7,9 млрд. британски лири, до голяма степен въз основа на нарастването на стойността на стоманодобивния му бизнес ArcelorMittal.

Собственикът на Челси Роман Абрамович беше на осма позиция, след като състоянието му се повиши с 1,9 млрд. паунда до 12,1 милиарда.