Бърз, лесен и полезен студен чай за горещото лято


В горещите летни дни без дори да се замисляме пием повече течности. Понякога посягаме към хладилни витрини за студен чай, с който да се освежим. Но всъщност повечето от тях нямат почти нищо общо с какъвто и да е чай, а са само комбинация от захар, вода и есенции.

 

Една от най-освежаващите, полезни и бързи рецепти за домашен студен чай, който може да носим навсякъде със себе си е този от лимон, джинджифил и мед. Рецептата е типична за югоизточна Азия: за приготвяне на освежаващата напитка ни трябват 100 грама джинджифил, един лимон, няколко лъжици мед и вода - бързо, лесно и здравословно. 

Основна съставка е джинджифилът. Той обаче не нарязва на тънки лентички, а директно се настъргва на ситно в голям съд направо с кората. 

След това го заливаме с гореща вода. Оставяме смеска да престои 10 минути. През това време джинджифилът ще пусне всичките си полезни съставки.

В друг съд, който ще използваме за съхранение на чая, директно изцеждаме лимона и добавяме мед. Към тях прибавяме водата, в която е стоял джинджифила. Когато чаят изстине, го прибираме в хладилника. Можем да добавим листенца мента и кубчета лед. 

Резултатът е - изключително освежаващ чай, който благодарение на лимона действа балансиращо на pH-то в организма.