Четири фактора, които са пагубни за зъбите ни


Липса на вода

Консумацията на достатъчно количество вода е важна не само за целия организъм, но има положителен ефект и върху здравето на зъбите и устната кухина. Следователно, когато човек не пие много вода или например взема лекарства, които причиняват дехидратация, това неизбежно се отразява и на зъбите. Слюнката е естествен лубрикант, който неутрализира киселините, които развалят емайла и има антибактериален ефект.

Вредна храна

Не мислете, че тук нещата опират само до джънк храните, сладкото и чипса, въпреки че за тях добре знаем, защо трябва да се консумират в ограничени количества. Например, плодовете и специално цитрусите съдържат огромно количество киселина, което разрушава емайла и може да причини кариеси. Ето защо, те трябва да бъдат приемани умерено, а след като ги хапнете е добре да изплакнете устата си с вода. Кафето и чая не причиняват вреда, но могат да оцветят зъбите. Сушените плодове пък не само са богати на захар, но и имат свойството да се забиват в труднодостъпни места, като същевременно стават отличен трамплин за размножаване на патогенни бактерии.

Вредни навици

Алкохолът съдържа голямо количество захар, която започва да се разгражда в устата. В този процес участват специални бактерии, които отделят киселина, която е пагубна за емайла. По отношение на тютюнопушенето резултатите от проучванията показват, че рискът от прогресиране на заболявания на венците при пушачите е от три до шест пъти по-голям от риска, наблюдаван при непушачите. Също така не трябва да използвате зъбите си като клещи и да отваряте с тях разни неща. Дори и най-безобидните навици като този да гризете капачки, бъркалки или ноктите си, надраскват зъбите.

Неправилна грижа

Здравето на зъбите зависи от правилната и цялостна хигиена на устната кухина. Правилната грижа включва миене на зъбите сутрин и вечер, защото за 12 часа на повърхността на зъбите се натрупват огромен брой бактерии и плака, която започва да унищожава емайла. За да се отстрани образуваната плака, почистването трябва да продължи поне 2 минути. Не забравяйте и колко е важна правилната четка за зъби, както и това, че трябва да я сменяте на всеки три месеца.

Добрата хигиена включва и използването на зъбни конци и изплакване с вода за уста. Освен това е необходимо да посещавате зъболекар профилактично два пъти годишно и редовно да извършвате професионално почистване.