Да подобрим съня си


Сънят е един от най-важните аспекти за нашите живот, здраве и дълголетие и въпреки това той е все по-пренебрегван в обществото на двадесет и първи век. Безсънието води до опустошителни последици: Алцхаймер, рак, затлъстяване, диабет – има много силни причинно-следствени връзки с дефицит на съня.

Водещият експерт в изследването на съня – Матю Уолкър, го описва като повратна част от живота ни, която определя капацитета и успеха ни. По време на лекцията си за университета в Бъркли, Калифорния той съставя списък със стъпки, които биха ни довели до по-балансиран сън.

Какви са начините да подобрим съня си?

Намерете идеалния си график за сън, като отидете на къмпинг за една седмица. Ако искате да намерите идеалното количество сън, за което вашето тяло жадува, както и идеалното му време за събуждане, отидете на къмпинг. Изследователи от Университета в Колорадо са установили, че участниците, които спят на открито, пренасочват графика си за сън към такъв, който се изравнява повече с естествените слънчеви лъчи на деня и нощта. При липса на изкуствена светлина те се връщат към първоначалния си модел: Средно участниците си лягали по-рано, събуждали се по-рано и са спяли по-дълго. Дори самопровъзгласилите се нощни птици преминали към сънен цикъл, който се подрежда с естествения.И ако страдате от огромна нужда за сън, една седмица къмпинг далеч от изкуствената светлина и стреса на съвременния живот е чудесен начин да наваксате.

Инвестирайте в добър матрак. Не забравяйте, че ще прекарате средно 24 години от живота си в хоризонтално положение. Така че няма инвестиция, която да доведе до по-добра възвръщаемост от матрак, който ви помага да спите спокойно (и това не винаги е най-скъпото). Ако производителят ви позволява да го тествате за пробен период, още по-добре. Сменяйте чаршафите си веднъж седмично. Нищо не се чувства по-добре от това да влезете в легло с хубаво, чисто спално бельо.

Телата ни са еволюирали да спят по режим. В идеалния случай този режим би се съобразил с естествения дневен и нощен цикъл на Земята. В нашето съвременно денонощно общество подобен режим не е възможен за повечето от нас. Но можем да направим всичко възможно, за да бъдем в съответствие с режима на съня, който имаме. Експериментирайте, намерете режима, който ви подхожда, и след това се придържайте към него като по часовник – това означава да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден – дори през почивните дни!

Събуждайте се по едно и също време всяка сутрин. Ако по някаква причина трябва да си легнете по-късно от обикновено, опитайте се все пак да се събуждате по едно и също време. Това е особено важно, ако се опитвате да установите нов, по-здравословен график на съня. Изглежда, че времето на събуждането ви определя графика кога ще започнете да се чувствате сънливи по-късно през деня. По този начин, ако си лягате късно и след това се събуждате късно, това ще започне цикъл, който обърква целия ви ритъм. Ако вместо това станете рано дори след късно лягане, по-вероятно е да се почувствате уморени в желаното време.

Никога не натискайте бутона за отлагане на алармата на будилника. При натискането на бутона за отлагане може да си помислите, че давате на тялото и ума си малко допълнителен сън, от който се нуждае, но всъщност просто се настройвате да се чувствате по-груби, отколкото бихте имали, ако току-що сте излезли от легло. Виждате ли, когато ударите дрямка и заспивате обратно, вместо да се върнете към по-лекия етап на сън, в който току-що сте били (в който тялото ви може би вече се е подготвяло да се събуди), може да започнете изобщо нов цикъл на сън. След това, когато алармата се включи за втори път, вероятно ще ви хване в по-дълбок стадий на сън, оставяйки ви да се чувствате неспокойни и да търсите чук, който да разбие будилника ви. За да се освободите от този навик, опитайте да поставите алармата си (било то телефон или часовник) на място, където ще трябва физически да станете от леглото, за да го изключите.