Деца по поръчка с ДНК на знаменитости?


Искате детето ви да прилича на Бионсе, Анджелина Джоли или Леонардо ди Каприо или да има талант като Адел или Брад Пит? В бъдеще постигането на тези мечти ще стане реалност. Защото според учените, до 2050 година родителите ще могат да си купуват „конструирана“ ДНК, в която ще може да има гени на желани знаменитости.

Футурологът д-р Йън Пиърсън вярва, че един ден родителите ще могат да избират от "масивна библиотека за потенциално потомство", съобщава Дейли Стар.

Бившият киберинженер твърди, че ще може да се вмъква избрана ДНК в яйцеклетка с цел модифициране на качества и атрибути на индивида като атлетичност и добър външен вид.

Но удивителното е, че той теоретизира, че ДНК на знаменитости може да бъде купена от родителите, за да „прекроят“ вида на собственото си потомство

Това би означавало, че родителите могат да се опитат да придадат на сина си секси изражението на лицето на актьора Райън Гослинг или на дъщеря си омагьосващата красота на поп певицата Бионсе.

Пиърсън заяви пред Дейли Стар Онлайн: "До 2050 г. това трябва да е възможно, като основната пречка е узаконяването. Малко вероятно е правителствата да позволят търговията с ДНК на знаменитости или дори персонализирането на ДНК за вашите деца, но като се има предвид как се променят ценностите на обществото, кой знае. Може би това би било допустимо в някои страни, а в други не“, допълва специалистът.

„Пример за това как може никога да не се случи, е въпросът с клонирането на хора. Това е технологично възможно, но е забранено по целия свят заради основателни причини“.

В блог пост, озаглавен "Бъдещето на репродуктивния избор" на сайта му „Futurizon“, той добавя: "Почти със сигурност ще можем да извличаме избраната ДНК и да я вмъкваме в яйцеклетка, от която е била отстранена ДНК. Това би изглеждало надежден механизъм за получаване на „перфектното” бебе.“

Блогърът дори отива още по-далеч в предвижданията си: "Може дори да е възможно да се купи ДНК от знаменитости чрез обяви в мрежата."