Днес е международният ден на йогата


За пета поредна година светът отбелязва Международния ден на йогата.

В България по инициатива на посолството на Индия до 23 юни са планирани събития в 43 населени места, които целят да популяризират древноиндийската духовна практика.

Акцент в програмата са демонстрациите, водени от сертифицирани преподаватели, за да може посетителите да се докоснат до дълбочината и ефективността на йога практиките.

Какви са ползите от йогата?

Уроците по йога могат драстично да променят живота на човека към по-добро, но тази практика трябва да включва не само извършване на физически упражнения /асани/, но и ежедневна работа с ума. Това разказва пред РИА Новости старши служител от едно от най-авторитетните училища по йога в Ню Делхи – „Iyengar Yoga Center” - Сасвами Прадхан.

Международният ден на йога се празнува ежегодно на 21 юни - в деня на лятното слънцестоене. Датата беше определена от Общото събрание на ООН по инициатива на министър-председателя на Индия Н. Моди през 2014 г. За първи път Денят на йога беше отбелязан през 2015 г., когато Моди лично се присъедини към 35 000 участници в масова медитация в Ню Делхи.

Йога е може би най-добрият подарък на Индия за света. Йогите са първите, които започнали да разглеждат човека не само като набор от кости, стави и мускули, но и като същество, чиято физическа същност неразривно е свързана с духовното. Това позволява да се направят много открития, които Индия днес предлага на цялото човечество”, казва Прадхан.

Според него страстта към йога може трайно да промени живота на всеки човек, при условие, че той или тя обръща внимание на физическите и духовни аспекти на йога. Прадхан е убеден, че всеки може да го постигне въпреки безумния забързан ритъм на съвременния живот.

"Можете да работите със своето съзнание навсякъде: у дома, в самолета, зад волана - или дори под вода. Външните условия не са толкова важни, ако разбирате техниката и методологията. Що се отнася до практиката на асаните, ние често оправдаваме мързела си по най – различни начини. Но можете да намерите няколко квадратни метра дори на летището или на работното си място, ако желаете да се упражните”, споделя Прадхан.

Йога е достъпна за всички

В Индия йогата се третира не толкова като национално богатство, а като набор от ежедневни практики, които могат да се изпълняват хора от различни възрастови групи и с различни нагласи.

"Някой преследват лично самоусъвършенстване, други се интересуват от психологическа рехабилитация, трети от промени в състоянието на съзнанието, четвърти търсят „смисъла на живота" в йога, а пети искат да постигнат „мокша” т.е. да прекратят безкрайната поредица от прераждания”.

"Съществува такъв принцип: подобното е привлечено от подобно. Хората идват и остават при учителя си по йога, който стимулира развитието на тази или онази мотивация в начина им на представяне на материала и качествата, които те до известна степен притежават", допълва Прадхан.