Домашен бадемов тахан - изгодно, здравословно и вкусно


Ядковите тахани са голям хит на здравословния пазар през последната година. И има защо - освен, че са много полезни, те са страхотно вкусни. Единственият им недостатък е, че бъркат доста дълбоко в джоба ни. Затова сега ще ви кажем една малка тайна - как да си приготвите вкусен тахан от бадеми, при това за 3 пъти по-малко пари от купешкия.

Всичко, което ви трябва е около 500 грама бадеми и блендер. Ядките трябва да са сурови и необелени.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната и запечете ядките, като ги сложите в голяма тава, която предварително застелете с хартия за печене. Печете не повече от 10 мин, защото иначе рискувате бадемите да изгорят.

След това ги оставете да изстинат за няколко минути, но не напълно. Следва най-трудоемкото - бадемите трябва да се смелят за поне 15 минути. За да не натоварвате блендера го направете на няколко пъти, като през 2-3 минути спирайте, за да позволите на мотора да си почине, като през това време със шпатула събирайте получената паста от стените на блендера.
 
 
Първоначално структурата на получената смес ще бъде гъста и зърнеста, но колкото повече блендирате ще забележите как маслото започва да се отделя от ядките. Вашият тахан може да е готов за по-малко от 15 минути или да отнеме повече време - всичко зависи от бадемите и мощността на уреда ви.
 
Когато получите гладък тахан, най-добре да го сложите в буркан с капачка и да го съхранявате в хладилник. Бадемовият тахан може да си консумира по много различни начини - самостоятелно с лъжица, намазан върху препечени филийки и конфитюр, върху банан или нарязана ябълка, за смутита или овесени ядки и други зърнени закуски.
 
Също така тахана може да се смеси с мед или какао, а защо не и с двете за получаването на здравословен течен шоколад.