Домашни хитринки срещу жегата у дома


В разгара на лятото, когато жегата стане непоносима се увеличават продажбите на климатици.  Не всеки обаче може да си позволи покупката на охладител, който ще ползва 2 месеца в годината.

Спасение от жегата у дома може да откриете в някой от триковете за по-прохладни дни и нощи:

Забравете за сатенените чаршафи

Леко памучно бельо е дишащо, така че е най-добре да спите с него през лятото. Затова забравете в жегите за сатенени и копринени чаршафи. Египтяните дори са имали свой собствен начин, благодарение на който се охлаждали в жегите - охлаждали чаршафите си в студена вода. По-съвременният метод е да сложите чаршафите във фризера за няколко часа, преди да си легнете в тях. Ефектът ще действа поне докато заспите. 

Пуснати щори и пердета 

Пускайте щорите и завесите през деня, когато слънчевите лъчи са най-активни и загряват всичко наоколо. Стаята ви веднага ще се охлади поне с 2-3 градуса. С още толкова може да смъкнете темпетарурата в стаята ако прикрепете мокър чаршаф пред отворения прозорец. 

„Не“ на електронните устройства

Изключете телефона и другите електроуреди в стаята си докато спите. Всички те излъчват топлина и през нощта само ще ви стоплят допълнително. Използвайте минимално количество лампи -  дори ако са екологично чисти, генерират топлина, затова ги изключвайте, ако не са необходими. 

Пуснете вентилатора в правилната посока

Когато навън е горещо сякаш от вентилатора няма смисъл. Ако го насочите навън, леко към прозорците, той ще изтласка горещия въздух. В случай че имате вентилатор на тавана, настройте го да се върти обратно на часовниковата стрелка. Ефект в жегата има и кутия пълна с лед и поставена пред вентилатора или пък мокър чаршаф. Когато ледът започне да се топи, въздушната струя на вентилатора ще повиши хладния въздух, излизащ от повърхността на леда, създавайки по-поносима атмосфера.

Забравете за пижамите

Оставете пижамите в гардероба и спете голи. Това ще подобри качеството на съня, защото без дрехите тялото ви може да регулира телесната температура само. И няма да прегрява докато спите заради дрехите.