Дж. К. Роулинг: Преживяла съм сексуално и домашно насилие


Преживяла съм сексуално и домашно насилие, заяви Дж. К. Роулинг в отговор на полемиката, предизвикан от туит, противопоствящ се на смяната на пола.

Писателката направи коментари за „хората, които имат менструация“, за което  беше обвинена в ирационално неприемане на смяната на пола и отхвърлянето му.

Нейните коментари предизвикаха критики, включително от актьора Даниел Радклиф, чието име стана известно на света след като се превъплъти в ролята главния герой във филмовите адаптации от поредицата за Хари Потър.

В своята публикация в блога си Роулинг защити правото си да говори по въпросите на смяната на пола и разказа за историята си на сексуално насилие в опит да я постави контекст на предишните си коментари.

"Споменах миналото си само защото, като всяко друго човешко същество на тази планета, имам сложна история, която оформя страховете ми, интересите и мнението ми", каза тя.

Тя каза още, че в младостта си се е борила със собствената си полова идентичност.

„Тъй като нямах реалистична възможност да стана мъж през 80-те години, чрез книги и музика ппреминах през проблемите ми с психичното здраве и сексуализирания контрол и преценката, която поставя толкова много момичета да воюват срещу своите тела в тийнейджърските си години “, каза тя.

Роулинг също заяви, че смята, че поради сегашния транс-активизъм много млади хора преминават през операция за промяна на пола, без да обмислят достатъчно.

„Знам, че промяната ще бъде решение за някои хора с дисфория от пола си, въпреки че също съм наясно поради обширни изследвания, че проучванията постоянно показват, че между 60-90% от подрастващите с дисфория от половете ще надраснат това си усещане “, каза тя.

Проучванията показват, че децата често израстват с полова дисфория, но ако дисфорията продължава в индоленция, е много по-вероятно да се запази за цял живот.”

Като подчертава безопасността и основните права за транссексуалните, Роулинг също така заяви, че е била обект на непропорционално вземане на мушка от транс-активисти.

Тя пише: „Отказвам да се преклоня пред движение, за което смятам, че нанася видима вреда в стремежа си да ерозира „жената“ като политическа и биологична класа и предлага прикритие на хищници като малцина преди това.“

Това не е първият път, в който писателката е критикувана по този въпрос. През 2018 г. Роулинг се изправи пред масирани атаки, след като хареса туит, който нарече транссексуалните жени „мъже в рокли“.

Миналата година тя се изказа в подкрепа на Мая Форстатер, която беше уволнена от мозъчен тръст, тъй като каза, че мъжете не могат да се превърнат в жени.