Джорджо Армани мечтаел да стане лекар, но модата го обсебила


Легендарният 85-годишен моден дизайнер Джорджо Армани като младеж искал да стане лекар. Това се случило след като прочел романа "Цитаделата" на Арчибалд Кронин, разказващ за идеалите на младия медик Андрю Менсън. Бъдещият моделиер дори учил медицина 3 години в университет в Милано, но спрял за да се присъедини към армията. Заради лекарските му знания той бил изпратен във военна болница във Верона, където обаче окончателно решил, че това няма да бъде призванието му в живота.

Когато напуснал редиците на армията, той успял да си намери работа като аранжор на витрини, а след това станал и продавач на мъжки дрехи в голям магазин в Милано. В средата на 60-те той вече знаел, че ще се занимава с мода и постъпил на работа при Nino Cerutti. Към края на същото десетилетие, Джорджо Армани среща архитектурния чертожник Серджо Галеоти, с който малко след това създават и модна къща Armani, превърнала го в един от най-признатите дизайнери в модната индустрия.

Припомняйки си своята дълга и успешна кариера, Армани призна неотдавна в интервю за списание „Elle”, че по време на първите си ревюта е искал да стои на мястото на зрителя, вместо зад кулисите.

"На първото ми собствено шоу през 1974 г. седях в залата, а не отзад, тогава започна всичко”, сподели той.

Джорджо е много сериозен към работата си и заслужено е получил репутация за безупречно чистиte линии не неговите дрехи. Въпреки това той не приема успеха си за даденост. Дизайнерът обръща голямо внимание към детайла, като признава, че приятелите му вероятно го описват като "суетен” и „взискателен”.

Армани е дълбоко привързан към работата си, но в интервюто споделя, че обича да си взима непланирани почивки. Помолен да опише перфектния ден у дома без задължения на работното място, той използва две думи – „тишина” и „спокойствие”.

„Представям си дома си в Милано с моите вещи, притихнали в тишина. Повечето от нещата в къщата ми са със сантиментална стойност и имат специално място в моя живот. Например, имам голям картина, която някога висеше в един стар киносалон в Пиаченца ... имам и две шотландски клепоухи котки, с които с радост поделям дивана вкъщи”, разказа дизайнерът.

Любима книга на Джорджо е "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери, защото му помага да остане дете вътре в себе си.