Грижа за килимите у дома


Малко за килимите

Килимът е един от най-популярните елементи на интериорната декорация. Килимите са в състояние да създадат атмосфера на уют и комфорт във всяка стая, било то къща, апартамент или офис. В момента асортиментът от килими е толкова разнообразен, че всеки купувач със сигурност ще може да избере оригинален и красив вариант за дома си. Всички продукти се различават един от друг не само по размер, форма, шарка и цветен нюанс, но и по материала, от който е направен килимът.

В повечето европейски страни вълнените килими са много популярни. Основното им предимство е, че не натрупват статично електричество, а освен това са меки и деликатни. Но в Русия все пак синтетичните килими са много търсени, които много бързо стават неизползваеми, ако се използват неправилно.

Уход за ковром 600х400

Грижа за килими - професионални съвети

Поддръжката на килимите е много сложна и трудна задача, която изисква индивидуален подход. Независимо от материала и цвета на продукта, мръсотия като прах, пясък или косми от домашни любимци се утаяват на повърхността му всеки ден. Ето защо е необходимо редовно да почиствате килима. За да запазите перфектния външен вид на килима, трябва да следвате няколко прости правила за грижа.

 

1. Първо, избягвайте висока влажност и внезапни промени в температурата в стаята. Най-добре е стаята винаги да е с оптимална температура на топъл въздух.

2. На второ място, за да може повърхността на килима да има равномерно износване, е необходимо периодично да го обръщате на пода с 90-180 градуса.

3. Трето, прахосмукачка трябва да се използва като основен инструмент за почистване на килими. В крайна сметка само с негова помощ можете да премахнете най-голямото количество прах, отломки и мръсотия.

Струва си да се отбележи фактът, че много експерти не препоръчват да се избие продуктът, тъй като този метод на почистване вреди само на влакната му. Освен това новият килим се нуждае от постоянна и внимателна поддръжка.

Също така си струва да се отбележи, че при почистване на тъкани килими и модели, изработени от сизал , не се препоръчва да се използват специални четки, които имат само разрушителен ефект върху влакната на покритието.

В допълнение към всичко останало, трябва да се добави, че колкото по-голяма е дължината на купчината на килимовия продукт, толкова по-трудно е да се почисти от различни замърсители. Същото се отнася и за плътността на влакното.

Друг често срещан метод за почистване е използването на специални шампоани за килими. Обикновено се използва само при тежки случаи на замърсяване. За да предпазите килима от първоначалната си форма обаче, най-добре е да го оставите да изсъхне естествено. Освен това трябва да си купите неразпенващи се шампоани, които не проникват дълбоко в структурата на покритието и по този начин не му навредят.

Спазвайки тези правила, грижата за килима може да осигури дълъг експлоатационен живот, като същевременно поддържа безупречен външен вид.

Източник: domity.ru