Испански дизайнер създаде "умна" маска


Карантината в Италия в началото на пандемията през март беше, подобно на Испания, една от най-стриктните в света. Някои хора, затворени вкъщи, без да знаят до кога, се захванаха с най-различни занимания като спорт, ремонти, виртуални партита. Други трудно понесоха тази клаустрофобична ситуация, а една испанско-италианска двойка, живееща в Палермо се зае с изобретяването на специална маска.

„Искахме да допринесем по някакъв начин в тази ситуация“, казва Алваро Гонсалес Ромеро-Домингес .Заедно със своята съпруга, също дизайнер, Симона Лакагнина, те създадоха интелигентна маска, способна да се самодезинфекцира, да измерва качеството на въздуха и да сигнализира за близките огнища на коронавирус.

Умната маска, наречена Cliu, се основава на три стълба: комуникативност, издържливост и технология.

Първо, те искат да разработят комуникативен продукт, тъй като хората с проблеми със слуха четат по устните на другите, когато говорят. Прозрачен екран със система против мъгла цели да елиминира комуникационната бариера.

Елементът издържливост се фокусира върху многократната употреба и използването на антимикробни и биоактивни филтри, които не вредят на околната среда след употребата им. Маската е сменяема и всеки от нейните материали е рециклируем. В същото време, материалите са медицински, антиалергични и сертифицирани, твърди испанският дизайнер.

Нараства загрижеността за лавината на пластмаси и други неразграждащи се в природата материали, които се изхвърлят в резултат на „новата нормалност“, част от която е маската за уста. В по-голямата част от Испания, например, е задължително да се носи на улицата, въпреки задушаващата лятна жега и дори когато се разхождате на плажа.

"Прочетохме в статия, че за кратко време в морето ще има повече маски за еднократна употреба, отколкото медузи", казва Гонсалес. Така се ражда идеята за сътрудничество с организацията SEADS за даряване на част от печалбата от първите 20 000 маски за изграждането на бариера, която не допуска преминаването на пластмаси в река Арно в Тоскана.

Трето, технологичният елемент е способността на маската да измерва качеството на въздуха, замърсяването и активните огнища около него, наред с други неща.“Премиум“ версията включва микрофони и серия от алгоритми за измерване на качеството на дишането и сърдечната честота. „Това би помогнало за предотвратяване на респираторни заболявания и е особено подходящо за хора с алергии или имунен дефицит“, казва Гонсалес.

И как се поддържа хигиената на уред като този? Стандартната версия може да бъде разглобена и, тъй като издържа на температури до 200 градуса, да я поставите в съдомиялната машина, пералнята или дори в микровълновата. В случая с най-скъпата маска, тя има зареждаща основа с ултравиолетова светлина, което означава, че може да бъде дезинфекцирана за няколко минути".

Очаква се през октомври първата партида от 2000 маски. „Премиум“ - версията ще отнеме още месец, прогнозират дизайнерите. „Толкова се запалихме по тази идея, че почти не спим, за да се случи възможно най-скоро“, казва Гонсалес.

Според създателите цената на стандартната интелигентна маска ще бъде около 90 евро, докато „премиум“- варианта ще достигне 250 евро. Въпросът е колко от най-бедните страни на латиноамериканския регион ще могат да си позволят тази придобивка и дали правителствата биха приели програми за субсидиране, за да защитят голяма част от населението, която няма достъп до дистанционна работа, например.

Първите интелигентни маски ще достигнат до купувачите в повече от 65 държави само за два месеца. Много от тях ще се доставят в Латинска Америка, която през юли се превърна в глобален фокус на пандемията.

Следващите, които ще имат достъп до Cliu ще са около 20 000 души, които са резервирали продукта от уебсайта на проекта. Има планирана електронна търговия, така че след стартирането, ще може да се продава в международен план./ Дойче Веле