Историята на Св. София - християнската перла на Истанбул


Храмът „Света София“ е основан от византийския император Юстиниан и осветен на 27 декември 537 г.

Стотици години е бил най-големият храм в християнския свят.

След превземането на Константинопол от османците и падането на Византийската империя през 1453 г. е превърнат в джамия, но от 1934 г. с декрет на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк е превърнат в музей и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Построен на входа на протока Босфора и залива Златния рог, „Света София” се смята за архитектурно чудо и един от най-емблематичните паметници на човешката цивилизация, но също е и предмет на спор между мюсюлмани и християни.

Издигнат през 6 век по времето на Византия, храмът е бил мястото, където са коронясвани византийските императори, преди да бъде превърнат в джамия след османското нашествие през 1453 година. Тогава около византийския купол се появяват и минарета.

Впоследствие, през 30-те години на миналия век, сградата е превърната в музей по време на светското управление на Мустафа Кемал Ататюрк. „Света София” става място за съзерцание за хора от всички вероизповедания.

На 10 юли Върховният административен съд на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на Света София в музей, след многогодишни предупреждения на президента Ердоган, че храма ще стане джамия. Веднага след това бе обявено, че държавния глава е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия и началото на мюсюлмански религиозни служби там. Те ще започнат на 24 юли.

Ще покриват иконите докато четат мюсюлманските молитви.

Добрата новина (ако такава изобщо може да има) е, че Министерството на културата на Турция и Дирекцията по религиозни въпроси /Дианет/ подписаха протокол, по силата на който „Света София“ в Истанбул ще се запази като обект на световното културно наследство след промяната на статута й.

„Нека никой не се съмнява, че „Света София“ в бъдеще ще се съхранява по същия начин, както до сега. Подписваме протокол, в който се уточнява, че ще бъде запазена като обект на световното културно наследство в съответствие с международните стандарти. Реставрационните работи в сградата ще бъдат ускорени, а туристите ще могат да я посещават безплатно“, заяви министъра на културата Мехмет Нури Ерсой.

От своя страна ръководителят на Дирекцията по религиозни въпроси Али Ербаш заяви, че турските власти разчитат на увеличение броя на посетителите. „Света София“ е наследство на цялото човечество, един от най-значимите исторически и културни паметници и на нас е отредено да я пазим. Вярвам, че броят на посетителите ще се увеличи, както за молитва, така и за посещение и ще достигне милиони“, отбеляза той.