Как да лекуваме обикновена хрема


Как правилно да лекуваме хремата – ето съветите на кандидата на медицинските науки Владимир Зайцев, споделени пред радио Sputnik.

Според него има определена последователност от действия при самолечение на обикновена хрема. Съветът на лекаря е да използва кортикостероидно лекарство.

"Това са хормонални лекарства, мнозина се страхуват от тях, мислят, че водят до пристрастяване или напълняване. Всъщност това не е така. Тези лекарства не действат незабавно, свиването на лигавицата става постепенно, отокът изчезва и изтичането на слуз от носната кухина спира. Достатъчно е едно впръскване във всяка ноздра. Няма опасност от пристрастяване към тези лекарства и няма нужда да ги използвате постоянно", обясни Зайцев .

Той поясни, че ако секретът в носа е много гъст, някои муколитици също биха помогнали за облекчаване на хремата – има ги като спрейове и капки. След това можете да продължите със следващата полезна стъпка – промивки на носа с физиологичен разтвор. Важно е след това да напръскате антисептик на водна основа.

„И последната стъпка - можете да използвате масла – прасковено или кайсиево, които ще омекотят лигавицата”, препоръча лекарят.

Той предупреди, че ако въпреки предприетите мерки хремата ви не минава трябва да потърсите лекар. "Ако почувствате, че е изминала седмица и секретът от носа ви не спира, сгъстява се или започва да променя цвета си, трябва да се обърнете веднага към специалист. Хремата може да се превърне в остър синузит, което е сериозно заболяване”.