Как да преборим разширените пори по лицето


Порите по кожата на лицето са един от най-неприятните козметични дефекти, с които се сблъскват дамите. Особено с напредването на възрастта.

На какво се дължи това?

Според дерматолозите най-честата причина за широките пори са когато те са запушени и лицето не се почиства редовно. Стареенето, както и прекомерното излагане на слънце са най-големите врагове за този проблем, защото кожата губи колеген и порите трудно се затварят. Специалистите посочват, че при някои това е и генетично заложено - хората със светла и суха кожа имат по-свити пори например, докато при онези с мазна кожа и по-тъмен цвят те са по видими. 

Как да накараме порите на лицето да се свият?

Най-добрият начин да не допуснете разширяване на порите е да ексфолирате често кожата си и да носите слънцезащитен крем. Пилингът със салицилова киселина лесно прониква в порите и нежно почиства мъртвите клетки, себума и бактериите. Веднъж почистени добре, те ще са видимо по-малки. Химическият пилинг обаче не може да постигне този ефект, подчертават дерматолозите.
 

Кремовете за лице, които съдържат Ретиноиди са много подходящи за целта, защото те стимулират производството на колаген и забързват подновяването на клетките. Това от своя страна води до естествено ексфолиране на мъртвите клетки и изхвърлянето на всичко, което запушва порите. Колагенът също така изглажда кожата и я прави да изглежда по-млада.