Как да предпазим очите си?


Имайки предвид колко важен орган са очите ни, е изненадващо, че малко хора се замислят за тяхното здраве.

И така, какво трябва да направим, за да защитим очите си и поддържаме зрението си в добро състояние? Офталмологичният пластичен хирург и експертът по очни проблеми д-р Сабрина Шах-Дезай дава своите най-добри съвети в интервю за Insider.

Купете си слънчеви очила с UV защита

"Точно както защитавате кожата си от UV лъчи, така трябва да предпазвате и очите си. Купете си UV защитни слънчеви очила от оптика, а не от обикновени магазини или неизвестни онлайн продавачи. Уверете се, че стъклата покриват плътно очите ви и зоната около тях. Не ги носете прекалено ниско”, съветва тя.

Посещавайте редовно оптик и проверявайте очите на всеки две години

Важно е да посещавате вашия оптик редовно и да правите тестове на очите си на всеки две години“, препоръчва д-р Сабрина. "Техният задълбочен преглед може да открие редица състояния, включително диабет, високо кръвно, глаукома, макулна дегенерация, рак на очите и мозъчни тумори."

Носете шапка

"Носенето на шапка с по-голяма периферия, когато сте изложени на слънце, ще блокира половината от UVB лъчите към очите ви. Това ще помогне за намаляване на риска от рак на кожата, който може да засегне зоната около очите“, казва експертът.

Яжте омега-3 мастни киселини

Включването на храни, богати на омега-3 мастни киселини към менюто е от ключово значение за поддържане на добро здраве на очите. „Те са важни за здравето на макулата - онази част на окото, която е отговорна за централното зрение", обяснява д-р Сабрина. „Така че, постарайте се да се храните с по-мазна риба като сьомгата например, за да поддържате очите си здрави и зрението си добро.“

Намалете приема на мазнини

"Наситените мазнини могат да създадат реакции, които да навредят на макулата", предупреждава експертът. „Диетите с високо съдържание на мазнини могат да причинят мастни натрупвания в кръвоносните съдове, които ограничават притока на кръв към артериите. Очите са особено чувствителни към това, като се има предвид малкият размер на кръвоносните съдове в тях. Чрез намаляване на приема на наситени мазнини си гарантирате, че кръвта във вените и артериите тече свободно и очите функционират пълноценно. "

Мийте редовно ръцете си

Редовното миене на ръцете е от първостепенно значение за нашето здраве като цяло. Поддържането на чисти ръце е особено важно, ако носите контактни лещи. Преди да докоснете очите си, винаги мийте ръцете със сапун и изсушете с кърпа без мъх”, съветва тя.   „Някои микроби от ръцете ви могат да причинят очни инфекции като конюнктивит, както и разпространение на вируси, като особено опасния в момента коронавирус.“