Как да се концентрираме най-лесно


Хората с професии, при които се полага умствен труд, знаят колко важна е концентрацията за бързото справяне със задачите. Най-трудно можем да се съсредоточим, когато сме уморени или след отпуска. Тогава обикновено нервничим и се захващаме ту с едно, ту с друго. Мозъкът ни прегрява, а на практика нищо не правим качествено.

Специалистите препоръчват да се съсредоточите върху едно нещо. Най-добре е то да е най-лесното. Така постепенно ще влезете в ритъма на обичайната натовареност. Ако нямате точно посочено работно време, най-добре е да изберете часовете, в които се чувствате най-продуктивни. Някои имат повече енергия рано сутрин, други предпочитат усамотението късно вечер. Добре е да се опитате да избегнете шума и различните дразнители около Вас.

Да изхвърлите всички мисли, които отклоняват вниманието Ви, и да планирате предварително работата си. „Мотивирайте се, като си обещаете нещо хубаво след изпълнението на задачите. Открийте положителното във всяка задача, която си поставяте, и я свършете така, че да ви хареса”, препоръчват още специалистите. Вътрешното удовлетворение ще Ви даде стимул да продължите.

И още: тренирайте паметта си, колкото повече я натоварвате, толкова по-добре ще работи тя. И не забравяйте да превърнете работното си място в приятен оазис, в който да се чувствате уютно.