Какъв е турския стандарт за хубава баклава


Националността на баклавата често пъти е ставал причина за спорове като за нейна родина спорят Турция, Гърция, та чак до Близкия изток.

У нас най-често се доверяваме на побългарената рецепта, която е от времето на социализма. В нея непознатия тогава за българите шам фастък бе заменен с обилно количество смлени орехи.

Но, каквото и да си говорим, всеки знае за славата на турската баклава, която си абсолютна класика. Но, но за да бъде произведен наистина вкусен деликатес трябват и качествени продукти. По тази причина преди няколко години Турският институт по стандартизация (TSE) въведе определени критерии за производството на истинската турска баклава.

Преди това много производители използвали неоригинални съставки, за да намалят разходите, което довело до масово разваляне на вкуса на сладкиша.

Ето каква трябва да бъде баклавата според стандарта

Тя трябва да има своят запазен златистожълт цвят - тоест корите да са добре изпечени. Сиропът не бива да е прекалено гъст, не трябва да предизвиква чувство на парене в гърлото и трябва да се разтапя в устата, без да е необходимо да се дъвче.

Също така съставките на сладкия десерт са стриктно изброени – брашно, сол, вода, малко мазнина и бяла захар и шам-фъстък.

Всяко едно парченце баклава трябва да е най-малко 35 мм.

"Както е известно в Турция се яде сладко и при раждане и при погребение..... Затова препоръчваме на целия свят "яжте сладко, говорете сладко", казват производителите на традиционната турска баклава.