Какво да хапнем преди пътуване, за да не ни става лошо


Лятото хората пътуват най-много и често на по-далечни разстояние. Дългият път, в комбинация с жегите, трябва да бъде съобразен с храната, която се приема преди тръгване. 

Диетолозите от Испания Фатима Бранко и Нурия Монфулула споделиха в интервю за в. „La Vanguardia” кои продукти помагат за предотвратяване на морска болест или неразположение при по-дълги пътувания.

Според тях оризовите ястия са отлична храна по време на път.

Експертите посочиха, че е желателно да избирате кафяв ориз, докато готвенето трябва да е възможно най-просто и без много вода и подправки. 

От леките закуски най-препоръчителни са ябълките и фъстъците. Диетолозите съветват ябълките да се консумират обелени и по възможност настъргани.

Бранко отбеляза, че джинджифилът е „класическото“ средство за предотвратяване на повръщане.

Според нея, хората, които не харесват вкуса на джинджифила, трябва да го приемат под формата на чай или като подправка в свежи плодови салати. Друг продукт, който помага при неразположение при пътувания е обезсоленото сирене.

Диетолозите добавиха, че преди дълги пътувания страдащите от прилошаване трябва да избягват тежките и мазни храни, газираните напитки и сладкишите, както и да не пият алкохол.