Какво разкрива походката ви за вашето здраве?


Когато обикаляме из дома си или се разхождаме в парка, не се замисляме как поставяме единия крак пред другия. Много хора приемат способността да вървят за даденост. Докато нещо не се обърка. Изкълчен глезен, разтегнато сухожилие и всяка друга травма на крайниците може изцяло да промени досегашната ни походка и това да ни накара да оценим предишната си.

Вашият стил на ходене може да отразява множество физически, физиологични, неврологични и дори психологически влияния и проблеми.

„Походката ви разкрива много“, казва Джесика Б. Шварц, физиотерапевт и говорител на Американската асоциация по физическа терапия. „Забелязвам, че здравословните проблеми се проявяват не само в походката на пациентите ми, но сред останалите хора, които виждам в мола или в парка”, казва д-р Шварц.

И така, чудете се какво може да разкрие походката ви за вашето здраве? Медицински експерти споделят как определени стилове на ходене могат да хвърлят светлина върху специфични здравословни състояния.

Куцане

Прехвърлянето на тежестта на тялото върху единия крак, предполага, че е налице нараняване на ставата. Това може да е предизвикано от проблеми като мускулно напрежение, изкълчени връзки, разкъсан менискус, артрит или разлики в дължината на краката. И може да се влоши, защото натоварването само на единия крак води до проблеми в други части на тялото.

„Тялото е невероятно в създаването на компенсаторни механизми при заболявания на долния крайник“, казва Хенри К. Иларио, лекар, специализиран в операция на стъпалата и глезените в Ортопедичната клиника в Шревпорт, Луизиана. „Някои пациенти може би винаги са били с единия крак по-къс от другия, но го забелязват едва на по-късен етап от живота, когато ставите започват да се износват и това води до болки в гърба, тазобедрената става, коляното и стъпалото.”

Бавно вървене

Възрастта може да бъде повлияе на това, колко бързо или бавно ходи човек“, казва д-р Иларио. Мускулите в долната част на тялото са склонни да отслабват с възрастта. Това води до загуба на сила и следователно по-бавно ходене.

 

"Хората със затлъстяване или болки от ставни наранявания също имат тенденция да ходят по-бавно", добавя д-р Шварц. "При затлъстяване бързото прехвърляне на теглото от единия крак на другия се случва по-бавно.”

Разбира се, вървенето, в комбинация с богата на хранителни вещества нискокалорична диета, е чудесен начин човек, който страда от затлъстяване, да отслабне, ако го практикува достатъчно често.

Крайници в различни посоки

Някои хора като че ли изпитват трудност да поставят единия крак пред другия. Вместо това походката им изглежда хаотична, небрежна и неправилна. „Това може да е признак на глутеална мускулна слабост“, казва д-р Шварц.

"Този модел, известен като походката в Трендленбург, наподобяващ походка на пингвин, често се дължи на остеоартрит на тазобедрената става." Упражненията могат да помогнат за справяне с мускулната слабост и дисбаланса в таза. „Можете да правите упражнение, известно като кучешки ритници. Застанете на ръце и колене и повдигнете единия крак нагоре изпънат. Повторете това и с другия”, препоръчва д-р Шварц.

Подскачаща походка

Може би често сте виждали хора, които буквално подскачат на всяка крачка. Специалистите отбелязват, че отлепването на петата от пода протича прекалено бързо заради твърдост на мускулите на прасците. Това явление се забелязва по-често при жените, за причината е постоянното носене на високи токчета.

Слабо повдигане на краката

Т.нар. „плоска походка” може лесно да се определи от пръв поглед. Когато човек се готви да направи крачка, стъпалото му се изпъва в момента, когато петата се откъсва от пода. След това то отново придобива формата на арка. При плоскостъпието обаче тази арка на стъпалото липсва.

Слабото повдигане на краката при вървене обаче може да се дължи и на болезнен бурсит – аномално нарастване на костта или тъканта в основата на палеца. А причината може и да е възпален нерв на стъпалото.

Тътрене

Наклонено напред тяло и сериозни усилия за откъсване на стъпалата от земята са явен признак за стареенето на организма. Тътрещата походка може и да подсказва, че човек страда от Паркинсон. Болният прави малки и неуверени крачки. „Тътрещата походка, която е едно от най-обикновените прояви на това невромускулно заболяване, е резултат на невромуслукна дисфункция”, казват специалистите.

Често спъване

Спъването в случайни пукнатини по тротоара е нормално. Но не си мислете, че сте непохватни, ако това редовно ви се случва.

"Може да става въпрос за усложнение на диабета", обяснява д-р Шварц. „Диабетичната невропатия е често срещана и обикновено е недостатъчно диагностицирана.“ С напредването на диабета краката могат да изтръпнат и човек по-трудно възприема тялото си в пространството.
В крайна сметка това състояние може да стане болезнено. Контролирането на кръвната захар с упражнения, здравословно хранене и лекарства, ако е необходимо, може да намали риска от диабетна невропатия.

автор: Мария Николова