Къде е живял Шекспир, когато е писал "Ромео и Жулиета"?


Проучване успя да установи където точно в Лондон е живял Уилям Шекспир, когато е писал „Ромео и Жулиета. Преди се предполагаше, че британският драматург е живял в къща до станция „Ливърпул стрийт“ между 1597 и 1598 година.

Според д-р Джефри Марш великият британски бард всъщност е живял на днешната улица „Света Елена“ 35, като къщата му се е издигала на мястото в съседство на църквата „Света Елена“, на което в момента е построена огромна офис сграда. След продължило близо десетилетие проучване историкът открил, че в периода около 1590 година Шекспир е бил наемател на „Компанията на продавачите на кожа“ – професионална гилдия, която организирала продажбата на кожи в Елизабетинската епоха.

Домът му вероятно заедно с още няколко имота е бил с исглед към двора на църквата „Света Елена“.

Според д-р Марш, който е и директор на отдела за театър и театрално изкуства към музея „Виктория и Албърт“ мястото, където Шекспир е живял в Лондон, ни дава изключително и дълбоко разбиране за вдъхновението, което е черпил за творбите си.

„Само за няколко години, след като се мести в Лондон от Стратфорд той живее в един от най-заможните квартали на града, заедно с доста влиятелни личности, заможни международни търговци, медици и професионални музиканти.“

„Търговците са имали връзки в цяла Европа, а лекарите са били свързани с едни от най-прогресивно мислещите учени в университетите в Италия и Германия“, твърди историкът д-р Марш.