Кои цветя да избягвате заради алергии


Алергията към традиционните пролетни декоративни цветя при жените е доста рядка, но трябва да внимавате с мимозата. По-добре е да изберете цветя без мирис като подарък за 8 март, те обикновено са безопасни, съветват интервюирани от РИА Новости лекари.

"Декоративните цветя, които обикновено се купуват на 8 март, сравнително рядко причиняват алергични реакции. Рози, лалета, лилии, ириси, орхидеи - тези цветя, като правило, се опрашват от насекоми в природата, така че те имат малко количество прашец, който не се задържа във въздуха и не предизвиква алергични реакции“, каза алергологът Владимир Болибок.

Той отбеляза, че от традиционните цветя, които се продават през пролетта, е възможна алергия към мимозата, тъй като тя се опрашва от вятъра и прашецът й се носи във въздуха дълго време, така че трябва да се внимава с такъв букет.

Експертите отбелязват, че жените, които са наясно с проблема си и очакват цветя за празника, трябва да предупредят предварително за алергии, така че радостното събитие да не се превърне в неприятност.