Кои хора са най-застрашени от ухапване от комари


Женските комари се примамват изцяло от човешките протеини в кръвта, като за тях някои те са "по-вкусни" от други. Ето защо някои хора просто не могат да се отърват от комарите дори вкъщи, а други си ходят спокойно сред природата, без да представляват интерес за тези насекоми. Оказа се, че има специален принцип, по който женските комари определят коя ще бъде следващата им жертва.

Според учени от университета на Флорида, един от водещите фактори е нашата кръвна група.

Изследванията показват, че хората с нулева кръвна група са са най-предпочитани от тези насекоми и са два пъти по-привлекателни от тези с кръвна група А.

Тези доброволци в експеримента са били ухапани многократно навсякъде. Учените са стигнали до заключението, че това се дължи на специалната консистенция на кръвта, чиято промяна се влияе от липсата на протеини, както и от гладката повърхност на червените кръвни клетки.  Хората с кръвна група В са „златната среда“.

Всяка кръвна група всъщност се отличава с химическия си състав. Например в група А липсват някои антиени, а в група Б напротив, присъства специален протеин.

Това обаче не е единственото нещо, което може да привлече комарите.

Експертите стигнаха до заключението, че комарите могат да усетят миризмата на пот от повече от километър и да летят към нея. Освен това, колкото повече върглероден диоксид изпуска човек, толкова по-голям е рискът той да бъде ухапан от тези насекоми. Не е чудно, че комарите хапят хората главно през нощта, докато те спят.