Лесна домашна сладоледена торта


Продукти:

За брауни основата:

  • 50 г масло
  • 20 г какао на прах
  • 30 г брашно
  • 50 г захар
  • 1 яйце
  • 1/3 ч.л. бакпулвер

За сладоледените пластове:

  • 397 мл подсладено кондензирано мляко
  • 175 г крема сирене
  • 200 г течна сметана поне 30% масленост, охладена
  • 2 ч.л. есенция ванилия
  • 120 г череши без костилките нарязани
  • 50 г разтопен черен шоколад
  • щипка морска сол по желание

За глазурата:

  • 55 г тъмен шоколад
  • 2 с.л. прясно мляко
 

Приготвяне:

Брауни основа:

  • Загрейте фурната на 180 градуса С. Покрийте форма за торта с диаметър 18-20 см с кръг от хартия за печене. Намазнете добре формата върху хартията и по стените.
  • В купа смесете брашното и бакпулвера и разбъркайте.
  • В огнеупорна купа смесете какаото, захарта и маслото. Сложете купата в тенджерка с леко кипяща вода и бъркайте, докато маслото почти се разтопи и продуктите се смесят. Прехвърлете сместа в купа за разбиване и бъркайте енергично, докато маслото се разтопи напълно. Добавете яйцето (уверете се, че е със стайна температура, а не студено) и разбъркайте до хомогенност. Внимателно добавете и сместа с брашното.
  • Прехвърлете полученото тесто в подготвената форма. Печете около 15 минути, или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.
  • Оставете браунито да се охлади до стайна температура, за предпочитане върху решетка.

Сладоледени пластове:

  • В голяма купа разбийте заедно крема сиренето, кондензираното мляко и ванилията до гладкост.
  • В друга голяма купа разбийте студената сметана докато стане много гъста.
  • С гумена шпатула добавете сметаната към сместа с кондензираното мляко, като разбърквате съвсем леко. Когато се получи хомогенна и пухкава маса, разделете я на две равни части (преместете половината от нея в купата, където е била сметаната). Добавете към едната част нарязаните череши, като разбърквате леко, докато се разнесат равномерно.
  • Поставете брауни основата върху чиния за сервиране и го стегнете в тортен ринг. Ако нямате ринг, може да използвате формата с подвижно дъно, в която сте пекли браунито.
  • С лъжица разпределете равномерно сместа с черешите върху брауни основата и загладете отгоре с шпатула. Поставете чинията/ формата във фризера, докато приготвяте шоколадовия сладолед.
  • Разтопете шоколада заедно с морската сол на водна баня. С помощта на гумена шпатула постепенно добавете разтопения шоколад към втората половина от ваниловата смес. Разбърквайте съвсем леко, докато получите еднороден цвят. С лъжица изсипете шоколадовия сладолед върху черешово-ваниления пласт и загладете отгоре с шпатула. Отгоре сложете плътно лист фолио за свежо съхранение. Замразете за поне 8 часа или за през нощта.

Глазура:

  • Разтопете шоколада заедно с млякото в огнеупорна купичка на водна баня. Разбъркайте до хомогенна смес. Оставете глазурата да се охлади за 5-10 минути, докато достигне стайна температура.
  • Извадете замразената торта от фризера. След около 5 минути отстранете ринга около нея.
  • С лъжица нанесета глазурта върху нея и я загладете.
  • Украсете тортата с пресни череши.
  • Съхранявайте остатъците от тортата във фризера, покрити с фолио за свежо съхранение. Преди да я нарежете и сервирате, оставете я да се отпусне за 10-15 минути извън фризера.