Любопитни факти за плодовете


Събрахме за Вас любопитни факти за плодовете, които вероятно не знаете:

Портокалите всъщност не съществуват в дивата природа

Те са кръстоска между помело и мандарини. Всъщност повечето от най-обичаните цитрусови плодове,  всъщност са хибриди на трите цитрусови плода, които се срещат естествено в дивата природа; помело, мандарини и лимон.

Кивитата съдържат много повече витамин С от портокалите

От бананови влакна се правят хартия и тъкани

Тъканта, изработена от бананови влакна, наречена bashofu, е позната в Япония от векове. Тя е напълно биоразградима и много по-устойчива в сравнение  с памука или коприната, тъй като за нейното производство са необходими по-малко енергия и вода.

Доматите са най-популярните плодове в света

Знам, че ви звучи странно, но ботанически те са плодове. 60 милиона тона домати се произвеждат всяка година, което е с 16 милиона повече от втория най-популярен плод – банана..

Бананите са естествено слабо радиоактивни

Това е така, защото калият, който те съдържат, е естествено срещащ се радиоактивен изотоп. Не се притеснявайте обаче – количеството радиационна експозиция, което получавате от яденето на банан, е около 1% от средната дневна радиационна експозиция и ще трябва да изядете 100 000 000 банани за кратък период от време, за да получите смъртоносна доза.

Бананите днес са плод на човешки труд

Бананите, каквито ги познаваме днес, са резултат от хиляди години човешко отглеждане – повечето диви банани са негодни за консумация. Има два сорта диви банани, които са абсолютно негодни за ядене поради семена вътре. И двата сорта са много малки. Чрез хиляди години на кръстосване и култивиране хората успяха да създадат бананите, които имаме днес.

Розите произвеждат плодове

Това са така наречените шипки, от които правим вкусен и здравословен чай от роза

Някога са наричали ананас шишарките

Първоначално думата ананас  е използвана, за това, което сега познаваме като шишарки. Когато европейците за пръв път добиват плодовете в Северна и Южна Америка, те ги наричат ананаси, защото изглеждаха като шишарки.

Ананасите всъщност не са плод

Те са група от горски плодове, свързани заедно около стъблото.