Мери Попинз с две номинации в една и съща категория за Оскар


Академията на филмовите изкуства и науки разкри в понеделник малък списък с номинираните в 8 от категориите за Оскар, съобщи Холивуд рипортър. За първи път в историята Академията разкрива всичките си малки списъци в един ден. Това дава на някои филми и категория предимство, но други като документалните и чуждоезичните остават на заден план.

Както се очакваше мексиканската кандидатура на Алфонсо Куарон за най-добър чуждоезичен филм, намери място в категорията, където ще се състезава с други филми, като полската кандидатура "Студената война" на Павел Павловски. В категорията влизат още предложенията на Колумбия, Дания, Германия, Япония, Казакстан, Ливан и Южна Корея.

Мери Попинз се завръща, като лентата се появява както в категорията за най-добри специални ефекти, така и два пъти в категорията за най-добра оригинална песен

При специалните ефекти тя ще мери сили с филмите на Марвел, сред които Черната Пантера, Отмъстителите: Война без край и Ант-мен и Осата, както и Играч първи, приготви се и Соло: История от Междузвездни войни. В категорията най-добра оригинална песен Мери Попинз ще мери сили с дуета на Лейди Гага и Брадли Купър от Роди се звезда.

Всички номинации за Оскар ще бъдат разкрити на 22 януари, а церемонията по връчването им е насрочена за 24 февруари.