Най-често допусканите грешки при грижите за косата


Всяка жена се стреми към по-бляскава, красива и гладка коса. Затова и полаганите грижи за поддържането й са най-различни – маски, балсами и какво ли още не. Често обаче забравяме, че това, което оказва най-силно влияние върху здравия външен вид на косата ни, са навиците ни – колко често я мием, как я подсушаваме и стилизираме. Вижте кои са най-честите грешки при грижите за косата, за да не ги допускате повече.

Често миене

Повечето стилисти и фризьори препоръчват миене на косата до 2 пъти на седмица. Колкото и странно да звучи за жените, които са вманиачени по ежедневното й миене, то може да навреди на косата ви повече, отколкото предполагате. Ежедневното използване на шампоан и други продукти за коса, премахват себума по скалпа, който предпазва от замърсявания и алергии. Освен това изтънява косъма, изтощава косата и тя загубва блясъка си. Ако косата ви е по-склонна към омазняване, може да я миете и 3 пъти в седмицата, но повече не е препоръчително.

Неправилно сресване

Ако сте от жените, които сресват косата си постоянно, е време да спрете да го правите. Подобни „грижи” водят до по-лесно наелектризиране на косата и заплетени краища. Ограничете сресването само сутрин и вечер. И не сресвайте косата си веднага след като излезете от банята! Това е една от най-разпространените грешки. Мократа коса е по-податлива на увреждане и сресването й може да увреди косъма. Използвахте четката преди да влезете в банята или когато подсушите косата си добре.

Грубо подсушаване с кърпа

И като стана въпрос за подсушаване на мократа коса, много жени правят това неправилно. Колкото по-силно търкате косата си с хавлията, толкова по-голям е рискът от увреждане на кутикулата на косъма. Вместо това отцедете косата от водата и я увийте за няколко минути, докато кърпата попие влагата.

Излагате я на топлинна агресия

Топлината е един от най-вредните фактори за косата. А дори по-вредно е нагряването на косата, докато е все още мокра. Изправянето на влажна коса с преса води само до едно – изгаряне на косъма. Изчакайте, докато косата ви изсъхне напълно и нанесете продукт за термична защита, който ще запази повърхността на косъма. Освен това избягвайте да използвате най-високата температура на пресата, машата или сешоара.

Вечната борба със заплетените краища

Заплетените и цъфтящи краища са неизбежни. Най-честите причини за тях са грубо сресване, често миене на косата, злоупотреба с уреди. За да ограничите цъфтенето и заплитането на краищата, използвайте различни масла за коса (кокосово или арганово) и си правете терапии с маски и балсами. Ако заплетените краища са твърде много, може би имате нужда от подстригване.

Подстригвате се рядко

Много жени вярват, че колкото по-рядко се подстригват, толкова по-дълга ще става косата им. Това обаче не е така. Когато косата се изтощи и стане нацъфтяла в краищата, това забавя растежа й. Но дори да сте от късметлиите, които посещават фризьор два пъти в годината и имат бързо растяща коса, това не означава, че тя е здрава и лъскава. А няма нищо по-отблъскващо от сухата коса. Затова посещавайте по-често фризьорския салон, ако искате бляскава и красива коса.

Пренебрегвате сезонните нужди на косата

И накрая, не забравяйте, че косата ви е като жив организъм, който също се наглася към климатичните промени през всеки сезон. Затова лятото използвайте козметика, която предпазва косата ви от вредните UV лъчи, а през есента се старайте да я подхранвате с витамини и минерали, за да се подготви за студената зима.