Няма безопасна доза алкохол, сочи ново мащабно проучване


Дори минималните количества алкохол нанасят сериозна вреда на здравето и чувствително повишават вероятността от преждевременна смърт, сърдечни заболявания, рак и нещастни случаи. Това твърдят експерти на ООН в статия, публикувана в авторитетното списание „Лансет“.

алкохол

Всяка година над 3 млн. души по света стават жертва на спиртните напитки

„Събрахме значителен обем данни по този въпрос. Вече можем ясно да заявим, че негативните ефекти от алкохола изчезват само в случай, че изпитото количество е близко до нулата. Свикнали сме да чуваме, че една или две чашки алкохол на ден са полезни за здравето. Но фактите са факти“, твърди Емануела Гакиду от Вашингтонския университет.

В последните десетилетия учените многократно доказваха наличието на връзка между консумацията на алкохол и развитието на рак и други заболявания. От друга страна обаче, редица изследователи публикуваха данни от проучвания, които твърдяха обратното - например, че умерената консумация на алкохол е по-полезна за човешкия организъм, отколкото е пълното въздържание.

Гакиду и нейните колеги са извършили най-мащабната досега проверка и анализ на разнопосочните твърдения. Подробно са проучени изходните данни от почти 1500 научни изследвания, обхванали повече от 300 заболявания по пол и възраст в 195 държави за периода от 1990 до 2016 г.

Според изчисленията на учените всяка година около три милиона души в целия свят намират смъртта си заради заболявания или инциденти, свързани с алкохола. Най-засегнати са мъжете на възраст между 16 и 49 години.

Лидери по алкохолна смъртност са държави в Африка и бившия СССР. Първо място в негативната класация заема Лесото, където на 100 000 души жертвите на спиртните напитки са 140. На второ място е Русия, на трето - Централноафриканската република, а на четвърто се нарежда Украйна. На следващите позиции в класацията остават Латвия, Литва, Казахстан и Беларус.

Глобално, проучването сочи, че 2,4 милиарда души употребяват алкохол. 25% са жени, които изпиват по 0,73 питиета всеки ден. 31% са мъже, които пият приблизително по 1,7 спиртни напитки дневно. През 2016 г. страните с най-висок процент на пиещите алкохол са били Дания, Норвегия и Германия. Най-нисък очаквано е процентът в арабските държави.