Отива на търг бутилка вино, отлежало в космоса


Аукционна къща „Christie`s“ пусна в продажба бутилка френско вино, което в рамките на експеримент с лозовите насаждения в Бордо обикаля около Земята в продължение на 14 месеца и се очаква да достигне до 1 милион долара.

Тази безпрецедентна оферта за вино „Petrus“ от 2000 г., ексклузивно червено вино от световна класа, произведено от грозде Мерло в лозаро-винарския регион Померол в Бордо, бе обявена във вторник в Лондон, предаде Ройтерс.

„Тази бутилка е важна стъпка в усилията за разработване и проучване на процеса на зреене на виното“, каза Тим Триптри, директор на Международния отдел за вино и спиртни напитки на „Christie's“.

Приходите ще отидат за частната европейска ракетна компания „Space Cargo Anlimited“, която пусна 12 бутилки „Petrus 2000“ по пътя си към Международната космическа станция през ноември 2019 г. като част от поредица от експерименти в лозарството и микрогравитацията. Десетина бутилки „Petrus“ бяха върнати на Земята от космическата станция през януари тази година в товарната капсула „SpaceX“, след като прекараха близо 440 дни в орбита на разстояние 300 милиона километра от Земята.

След завръщането си в Бордо, бутилка вино беше отворена в Института за изследване на виното и лозата за тест, по време на който дузина водещи енолози сравниха вкуса с проба от същата реколта, отлежала на Земята.

И двете проби бяха оценени с 98 точки, въпреки че експертите твърдят, че са усетили разлика във вкусовете.

„Christie`s“ каза, че като част от частната продажба бутилка от "космическата колекция" е била предложена за незабавна покупка, заедно с бутилка "земен" оригинален „Петрус 2000“, плюс гарафа, комплект чаши и материал за четки от метеорити.

Бутилка реколта „Petrus 2000“ от имение от 28 акра, което произвежда само около 30 000 бутилки годишно, обикновено струва 5 366 долара, а една беше продадена на търг през 2018 г. за 51 660 долара.