Ползите от редовно хапване на кокосово масло


През последните години кокосовото масло стана все по-популярно и не само в козметиката, тъй като е изключително ценен източник на редица важни витамини и минерали.

Огромно предимство на това растително масло е това, че то не води до натрупване на мазнини в областта на ханша, влияе положително на паметта и концентрацията, а и не на последно място - има невероятен вкус. С това причините да го включите в рациона си не свършват, тъй като ползите на кокосовото масло за здравето са наистина много.

Ускорява изгарянето на мазнините

Безспорен плюс при кокосово масло е това, че мазнините в него не се разграждат като такива в организма, а като въглехидрати. Казано с простички думи, това означава, че то няма да се натрупва под формата на излишни килограми. Мазнините от кокосовото масло се складират в черния дроб на тялото, където се превръщат в чиста енергия и така реално не се стига до покачване на теглото. По този начин този продукт не само, че не води до прибавяне на килограми, а реално се използва при производството на енергия - т.е. ускорява метаболитните процеси.

 

Проведени са различни изследвания в тази област и е доказано, че само 2 супени лъжици кокосовото масло на ден могат да помогнат за намаляването на мазнините в областта на талията за период от 1-3 месеца, тъй като всеки организъм е индивидуален и този срок може малко да варира.

Кокосовото масло подобрява имунитета

Лауринова киселина присъства в кърмата на майката. Тя се съдържа също така в кокосовото масло, и то в доста голямо количество. Именно поради тази причина то има отлични антибактериални и антивирусни свойства, тоест засилва имунните сили на тялото. Изследванията на тази тема доказват това, че то увеличава защитните сили на организма при настинки, грип, херпес и редица други болести. В него се съдържа също така каприлова киселина, която има прекрасни противогъбични свойства. Това означава, че то смело може да се прилага като естествен пробиотик, който подобрява чревната флора.

Кокосовото масло предотвратява сърдечно-съдови заболявания

Редовната употреба на кокосово масло и добавянето му в менюто вода до намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Това безспорно води и до подобряване на сърдечната дейност, както и намаляването на риска от патологии на съдовата система. Маслото влияе положително също така на обменните процеси в организма и има антиатеросклеротично действие.

Кокосовото масло подобрява паметта

Редовната употреба на кокосовото масло има отличен ефект на мозъчната дейност. То помага за образуването на полезните кетонни съединения, които са главните "виновници" за ефективното лечение на различните невродегенеративни болести. Това бе потвърдено и от последните изследвания в тази област, включително кокосовото масло подобрява значително когнитивните функции.

За да може менюто ви да е хем здравословно, хем вкусно, разгледайте нашите предложения за кокосови бонбони или кокосова торта за повод и без повод.

Източник: gotvach.bg