Продадоха писмо на Ван Гог и Гоген за 210 000 евро


Писмо, написано съвместно от Винсент Ван Гог и Пол Гоген, в което те говорят за посещенията си в бордеите и споделят взаимното си възхищение от това беше продадено за 210 600 евро на търг в Париж, съобщи АФП.

Писмото, в което се споменава как искат да възродят съвременното изкуство и да създадат „асоциация на художници“, е подписано и от двамата художници.

То е адресирано към техния приятел Емил Бернар и е датирано към средата на ноември 1888 г. - по-малко от две години преди Ван Гог да умре на 37-годишна възраст.

Гоген пристигна в Арл, където живее Ван Гог, на 23 октомври 1888 г. и двамата прекарват няколко бурни месеца, рисувайки заедно.

По време на съдбовното посещение Ван Гог губи ухото си, подарявайки го по-късно на прислужница в бардак.

Инцидентът фактически слага край на често обтегнатите му отношения с Гоген.

В писмото, продадено от Aristophil Collections и двамата мъже настояват, че изкуството се насочва към онова, което Ван Гог нарича „необятен ренесанс“.

Ван Гог дава химикалката на последната страница на Гоген, който пише: „Не слушайте Винсент. Както знаете, той се впечатлява лесно".

Що се отнася до „идеята му за бъдещето на ново поколение в тропиците като художник“, то „ми се струва абсолютно правилно и продължавам да възнамерявам да се върна към него“.

Гоген реализира идеята за работа на художника в "тропиците", като отиде да живее и твори във Френска Полинезия, където умира през 1903 г., на 54 години.