Пушачите по-склонни към заразяване с коронавирус


Лекари от САЩ проследиха проникването на частици от коронавируса в белодробните клетки на пушачи на традиционни и на електронни цигари и откриха първи свидетелства за това, че и двата навика увеличават вероятността от заразяване с вируса SARS-CoV-2, съобщи ТАСС. Резултатите от изследването са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

„Нашите експерименти и наблюдения показват, че и концентрацията на тютюнев дим, и течността за никотиновите изпарители повишават вероятността от свързването на частиците на SARS-CoV-2 с ACE2 рецепторите на повърхността на белодробните клетки. Това означава, че употребата на цигари и вейпове повишава вероятността от заразяване с новия коронавирус“, пишат изследователите.

След избухването на епидемията от коронавирус в Китай, в научните електронни библиотеки и в медиите се появиха множество противоречащи си публикации, като в някои се твърдеше, че пушенето повишава риска от заразяване с новия коронавирус и вероятността от развитие на тежки форми на инфекцията, а в други се твърдеше тъкмо обратното.

Група американски лекари под ръководството на Робърт Таран от университета на Северна Каролина в Чапъл хил, САЩ, опитаха да намерят първи практически отговори на въпроса предразполага ли пушенето към заразяване с новия коронавирус.

Те изследвали детайлно разликите във функционирането на белодробните клетки при пушачи и непушачи и освен това проверили и дейността на белодробните клетки при хора, които употребяват електронни цигари с течности.

Учените установили, че вирусни частици проникват средно 20 на сто по-често в клетките на пушачи в сравнение с непушачите.