Ряпата укрепва имунитета


Кое растение помага за поддържането на имунитета на тялото през пролетта без да ни струва много пари – за това разказва хомеопатичният лекар, фитотерапевт, кандидат на биологичните науки Михаил Лущик в интервю за радио Sputnik

Ряпата, незаслужено пренебрегвана днес, отдавна се използва за укрепване на имунната система, каза лекарят.

Според него този кореноплоден зеленчук, който може да расте при почти всякакви условия, има много полезни свойства, предимно прочистващи и бактерицидни.

В ряпата има много сяра, която активира стомашно-чревния тракт и работата на жлъчния мехур, а също така помага за прочистването на организма, каза лекарят.

„Когато ядем ряпа, това помага да се пречистим от всички вредни вещества, тъй като самата сяра е капан за тежки метали“, обясни Михаил Лущик.

Също така е известно, че ряпата е полезна при настинки. За целта можете да използвате стари рецепти – ряпа с мед или просто сок от зеленчука, който съдържа витамини от група В и група С и има бактерициден ефект, отбеляза фитотерапевтът.

"Навремето на деца и възрастни се даваше затоплен сок от ряпа, а до сутринта, като правило, те бяха здрави без следа от настинки", каза Михаил Лущик.

А черната ряпа с много вода действа като аспирин, добави той.

"Когато човек приема черна ряпа с много вода, той се изпотява като след прием на аспирин. Тоест чрез системата за изпотяване бързо се отделят токсините, донесени от вируси, бактерии или гъбички", каза Лущик.

В ряпата има много калий, който има диуретичен ефект, стабилизира сърдечния ритъм и ускорява работата на червата, каза фитотерапевтът.