Северна Корея забранява тесните дънки


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е забранил тесни дънки, кефали и някои пиърсинг на тялото като символи на „капиталистическия начин на живот“, според докладите.

Това следва предупреждение на държавен вестник, че трябва да се направи повече, за да се спре „капиталистическата култура“ да завладее страната, каза южнокорейската телевизионна агенция Yonhap .

Rodong Sinmum, официалният вестник на правителството на Северна Корея, публикува статия, в която изразява загриженост относно младите севернокорейци, които все повече възприемат западните модни тенденции. „Трябва да внимаваме дори и за най-малкия признак на капиталистическия начин на живот и да се борим да се отървем от тях“, се казва в статията. Новите модни правила са част от репресиите на режима по отношение на „антисоциалистическото поведение“.

Съобщава се, че комунистическият режим е обявил извън закона всички прически за "несоциалистически", освен 15, и вместо това е издал заповед за "правилни" прически, пише вестникът.

Освен кефалите, остри и боядисани коси вече не са разрешени според документи, публикувани от Социалистическата патриотична младежка лига и видяни от Родонг Синмум. Членовете на държавната младежка организация често действат като „модна полиция“ на страната и техните задължения включват спиране на хората да носят дрехи, които изглеждат твърде „чужди“.

Тесни дънки, пиърсинг на носа и устните, както и маркови тениски също са забранени, според Metro .

... имаме малка услуга, която да поискаме. Милиони се обръщат към Guardian за отворени, независими, качествени новини всеки ден, а читателите в 180 страни по света вече ни подкрепят финансово.

Ние вярваме, че всеки заслужава достъп до информация, основана на науката и истината, и анализ, вкоренен в авторитет и почтеност. Ето защо направихме различен избор: да запазим отчитането си отворено за всички читатели, независимо къде живеят или какво могат да си позволят да платят. Това означава, че повече хора могат да бъдат по-добре информирани, обединени и вдъхновени да предприемат значими действия.

В тези опасни времена световната организация за търсене на истината като Guardian е от съществено значение. Нямаме акционери или собственик милиардер, което означава, че нашата журналистика е свободна от търговско и политическо влияние - това ни прави различни. Когато никога не е било по-важно, нашата независимост ни позволява безстрашно да разследваме, оспорваме и излагаме на власт.

Източник: theguardian.com