Строгите диети предизвикват стрес


Остава все по-малко време до лятото и не сте имали време да влезете в по-добра форма? Диетологът Алена Баредо в интервю за радио Sputnik разказа как да постигнете висококачествени резултати и защо не бива да отслабвате рязко.

Дори да не сте успели да отслабнете до лятото, най-важното е да не се подлагате на експресни диети, тъй като те влияят негативно на метаболизма и синтеза на хормони за изгаряне на мазнини, предупреди диетологът. Започнете с просто намаляване на калориите, препоръчва Баредо.

"Ориентирайте се към по-малки порции. Обърнете специално внимание на вечерята. По-добре е да я планирате за по-ранен час преди лягане. И за да намалите приема на въглехидрати, добавете повече зеленчуци и постни протеини към тази вечерна храна. Тогава ще постигнете добра загуба на тегло, което няма да стресира тялото ви", каза Алена Баредо.

Не се препоръчва бързо отслабване – т. е. повече от 500 грама на седмица, тъй като може да последва допълнително наддаване на тегло или така нареченият "йо-йо ефект", обясни диетологът.

"Бързата загуба на тегло е свързано с рязко ограничаване на калориите. Тялото ще си помисли, че е под стрес и е необходимо спешно да се съхраняват резерви, съответно съдържанието на кортизол - хормонът на стреса, който е натрупващ мазнини хормон, ще се увеличи. Рязката загуба на тегло има отрицателен ефект върху тялото. По-добре отслабвайте плавно и бавно. По правило загубата на тегло настъпва в рамките на един месец", сподели Баредо.

Диетологът подчерта, че докато намалявате постепенно съдържанието на калории, не трябва да прибягва до твърде строги ограничения и да гладувате.

"За да избегнете постоянно чувство на глад, трябва да закусвате, обядвате и вечеряте и не забравяйте да ядете протеини. Ако не ядете достатъчно протеини, ще изпитвате силно чувство на глад. Ако ви харесва шоколад, яжте шоколад, само по малко сутрин ... Можете да ядете десерт в края на храненето, така че по-късно да не "хапвате" между основните хранения”, съветва специалистът.