Съвети как да се грижим за красивата и дълга коса у дома


Всяка жена мечтае да има красива, дълга и здрава коса. Предлагаме ви дузина важни съвети за дълготрайна грижа за косата, при това в домашни условия.

Четката за коса трябва да бъде ваш добър приятел

Четка за коса от естествени косми и кутия с царевично нишесте ще ви помогнат. Ако сте вегетарианки и тъгувате за прасетата, от чиято четина произвеждат четките - използвайте дървен гребен. Трябва да знаете, че при ресането мазнините от корен се разнасят по дължината на косата, като я доставят точно там, където се нуждаете. Нишестето абсорбира излишната мазнина, без да нарушава структурата на косъма поради което е идеален вариант за домашен сух шампоан. Можете да си сложите вечер преди да си легнете, като така на следващата сутрин косата ви ще изглежда чиста.

Внимавайте със шампоана

Някои жени с дълги коси измиват косата си по-често, използвайки лек балсам, вместо шампоан. Уверете се, че сте изплакнали косата си, и после я оставяйте да поеме от продукта. Може да я изплакнете с разредено кафе, което има идеално pH за косъма, освен това е доказано, че кофеинът помага на косата да расте по-бързо. Веднъж на всеки 2 месеца използвайте дълбоко почистващ шампоан.

Не лягайте с пусната коса

Ако не сплитате косата си, преди да си легнете, сутринта е много вероятно да се събудите заплетени. Заплетената коса е най-податлива при чупене и късане, защото се разресва трудно.

Връзвайте косата си при вятър и лошо време

Можете да го направите точно за 20 секунди с помощта на фиби или ластик и да я спуснете обратно за 2 секунди. Също така не е хубаво да носите шапки ако не сте си вързали косата, най-малкото защото рискувате тя да се смачка и да загуби формата си.

Стойте далеч от горещите уреди за стилизиране

С тях за кратко време косата ви ще изглежда по-добре, но последиците от изгорената коса ще отнемат дълго време. Има много други опции - ролки или парцалчета, сушене със студен въздух, вълни след плитки. А, ако искате супер-права коса, използвайте голяма кръгла четка и се решете по-дълго от обикновено.

В басейна си слагайте шапка за плуване за да избегнете дрениращия ефект на хлорирана вода.

Не излагайте косата си прекомерно на слънце или в солариума. Знаете ли, че ултравиолетовата радиация разрушава структурата на кожата? Е, лоши новини - същото се случва и с косата.

Ако се връзвате не стягайте опашката много здраво - това ще се отрази зле и на скалпа и на състоянието на косата

Като цяло, дългата коса не изисква кой знае колко - само малко търпение и повече грижи. Но, усилията си заслужават, защото дългата и красива коса винаги е била израз на женственост и добро вътрешно здраве.