Светът бе голямата галерия на Кристо - СНИМКИ


Ако Шекспир казваше, че „целият свят е сцена", то Кристо ни показа, че светът е художествена галерия.

Роденият в България художник не се интересуваше от стерилните бели стени на съвременните музеи, където съществуват предмети, откъснати от ежедневието.

Той искаше да превърне ежедневието в изкуство, да накара хората отново да погледнат и да помислят за своето обкръжение. Той правеше това чрез арт инсталации или чрез опаковане на емблематични сгради като Райхстага в Берлин в син материал, или обвивайки част от бреговата ивица на Австралия с един милион квадратни метра плат. Във всички случай Кристо превръщаше студени, масивни конструкции в чувствителни, крехки скулптури.

Той работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод, с която се среща в Париж през 1958 г. Те направиха първата си голяма работа на открито три години по-късно в Германия, като покриха с ръждясали нефтени варели част от пристанището на Кьолн. Жан-Клод умира през 2009 г., оставяйки Кристо да продължи сам артистичното си дело, което той направи.

Последният му проект беше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември 2021 година и той вероятно ще се реализира в негова чест от сътрудниците му.

През 2018 г. първото художествено произведение на Кристо се появи във Великобритания – това беше построяването на открито на инсталацията Serpentine в лондонския Хайд парк. Лондонската Мастаба беше цветна скулптура във формата на трапец и беше направена от повече от 7500 200-литрови варела, подредени заедно, така че да образуват плаваща платформа.

Роден като Христо Владимиров Явашев в гр. Габрово, България, през 1935 г., Кристо живее известно време в Австрия и Швейцария, преди да се премести във Франция, където в Париж се запознава с бъдещата си съпруга и арт-партньор Жан-Клод.

Наред с трансформирането на мащабни забележителности, двойката създава монументални екологични произведения на изкуството в природни условия, преди смъртта на Жан-Клод през 2009 г. „Заемаме пространството и създаваме нежни смущения за няколко дни“, каза веднъж Кристо за творенията си.

В публикацията във Фейсбук, с която съобщават за смъртта на 84-годишния артист, сътрудниците му написаха: „В писмо от 1958 г. Кристо пише:„ Красотата, науката и изкуството винаги ще побеждават“. Днес ценим особено много тези негови думи“.

автор: Уил Гомперц, Би Би Си