Танцова гала в Летния театър в Бургас


Поредното – пето поред, събитие от календара на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 г., които се провеждат на сцената на Летен театър – Бургас за четиринадесета поредна година, осъществявани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас, е Танцовата галав събота, 26-и юни от 20.30 часа на откритата сцена в Приморския парк.  Държавна опера – Бургас е  чест и удоволствие да  покани бургаската публика и гостите на града на едно квалитетно събитие, което ще представи на наша сцена изявени  балетни солисти и танцови формации. Те ще заредят почитателите на изкуството, подчинено на музата Терпсихора, с финес и настроение и ще очароват с вълшебното въздействие на танца.

Танцовата гала, която включва атрактивна селекция от класически, модерни танци и спиращи дъха акробатични съчетания, ще внесе финес, красота, динамика и настроение на Летния театър в почивния съботен ден. Публиката ще има възможност да съпреживее магията на танцовото изкуство, в която ще вземат участие: примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, солистите от Бургаската опера: Иванина Иванова, Емил Йорданов, Полина Иванова, Даниел Тичков, Яна Бердута, Теодор Цаков, балетните артисти: Анелия Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Даниела Туртуманова, Елена Георгиев, Елеонора Митева, Ива Овчарова, Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Натали Иванова, Патрисия Соарес, Кирил Филипов, Светлан Николов, Стефан Типиков и др. Прекрасните изпълнители от Танцова формация „Дюн“, с ръководител Петя Стойкова, ще представят своята нестандартна и въздействаща програма, включваща композиции, създадени чрез иновативен подход и методи, в които са вплетени философски послания. Взрив от динамика на сцената със съчетанията си, в които се редуват свръхтрудни елементи, ще сътворят  младите акробати от Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик 2011“, с ръководител Диана Колева. В богатата и разнообразна програма на Танцовата гала ще вземе участие и ансамбълът на балета към Държавна опера – Бургас – като неотменен елемент от цялостната естетична картина на вечерта, посветена на танца.  

В балетната програма са включени фрагменти от балетите: „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“ от П. И. Чайковски /постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов/, „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус, „Корсар“ от Адолф Адам, „Есмералда“ от Цезар Пуни, балетни миниатюри по музика на Даниел Франсоа Обер и Мануел де Фая, Михаил Глинка, хореография на Галина Калчева, както и актуални композиции с модерно звучене, в изпълнение на Танцова формация „Дюн“. Своебразен артистичен акцент в програмата ще бъде Адажио на Кармен и Дон Хосе от балета „Кармен“ от Жорж Бизе – Родион Щедрин, в изпълнение на примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова и премиер балетиста Емил Йорданов.

Танцовата гала е по идея на Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Държавна опера – Бургас и репетитор на балетния състав. В края на м. април т. год. тя дебютира успешно и като постановчик и режисьор на премиерния спектакъл „Жизел“, който бе игран два пъти с голям успех, както двете представления бяха в рамките на по-малко от 20 дни. „Жизел“ ще бъде представен и в рамките на Бургаските музикални празници – на 14-и юли от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

 

Билети за Танцовата гала можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, на касата на Летния театър – преди събитието, както и в мрежите на Eventim и Grabo.