Трикове при работа с тесто


Приготвяне и работа с тесто и тестени продукти:

        1. За да се получи по леко и пръхкаво тесто, брашното преди замесване се пресява.
         2. Когато се замесва тесто с мас, за да се отстрани миризмата и, се прибавят 1-2 супени лъжици лимонов сок.
         3. Когато се работи с тесто, замесено с мая, ръцете се намазват с разтопено масло или с растително масло, за да не полепва тестото по тях.
         4. Тестото ще втасва по-бързо ако в него се намушкат няколко тръбести макарона.
         5. Когато се прибавят разбити на сняг белтъци към тесто, сместа се разбърква много леко, за да не се измести погълнатият от белтъците въздух. В противен случай тестото ще спадне.
         6. Меко тесто се разточва по-лесно, ако се покрие с пергаментова хартия и се изтънява с дебела затоплена точилка или с бутилка пълна с топла вода.
         7. Пандишпаново тесто, торти, кейкове се пекат в умерено силна фурна около 170-180 градуса по Целзий. Вратата на фурната не се отваря през първите 15 минути.
         8. Сладкиши с глазура от белтъци се пекат на слаба фурна, за да не прегори глазурата.
         9. Торта, сладкиш или кейк след изпичането им не се държат във формата, а се обръщат веднага върху кърпа и се оставят така, докато изстинат.
        10. Ако сладкишът е силно прегорял, след като изстине напълно, той се остъргва внимателно със ситно ренде. Остърганото място се поръсва с пудра захар или се покрива с крем.
        11. За да се отреже правилно и лесно изпечената торта, докато е още топла, с остър нож се прави разрез околовръст и в него се вмъква здрав конец, който се тегли с двете ръце в срещуположни посоки.
        12. За по голяма устойчивост на сиропираните торти, долният пласт се напоява по-слабо със сироп.
        13. За да получите лек и пухкав крем, при разбиването му описвайте с разбивачния тел осморки и от време на време кръгове около стените на съда.
        14. Тестени топки, кнедли, галушки се варят, като се пущат във вряща подсолена вода. Когато се сварят, те изплават на повърхността и.
        15. Тестените продукти не поглъщат много мазнина, когато се пържат на силен огън.

Източник: lubopitko-bg.com