Учени откриха допълнителни ползи от какаото


Храните, съдържащи какао, са неизвестен досега източник на витамин D2, откриха учени от университета в Хале-Витенберг и института Макс Рубнер.

В доклад, публикуван в интернет портала EurekAlert!, изследователите излагат теорията, че при сушене на слънце какаовите зърна имат способността да трансформират прекурсори на витамин D във витамин D2 .

След анализ на различни, съдържащи какао, продукти експертите са потвърдили тази си теория

Най-големи количества от D2 се съдържат в какаовото масло и в натуралния шоколад, а в белия шоколад те са далеч по-малко.

Витамините от групата D са незаменими за човешкия организъм. Дефицитът им увеличава риска от респираторни заболявания, рахит и остеопороза.

По-рано медицински експерти достигнаха до извода, че консумацията ма натурален шоколад с висок процент съдържание на какао подобрява имунитета и повишава мозъчната дейност.