Великобритания планира нова кралска яхта


Британското правителство възнамерява да построи нова кралска яхта, която може да носи името на съпруга на кралица Елизабет II, принц Филип, който почина през април. Корабът ще бъде наследник на кралската яхта „Британия“, която беше изведена от експлоатация през 1997 г., съобщава ТАСС.

Името на новия кораб все още не е обявено официално, но многобройни агитатори за неговото изграждане и представители на управляващата Консервативна партия искат да нарекат яхтата в чест на херцога на Единбург. Принц Филип, който почина на 99-годишна възраст, участва лично в проектирането на бившия кралски флагман „Британия“. Той обиколи земното кълбо два пъти на нея.

Строителството на новия кораб е планирано от правителството на Великобритания през 2022 г. и той трябва да влезе в експлоатация през следващите четири години. Екипажът на яхтата ще бъде съставен от членове на Кралския флот. Предполага се, че за изграждането му ще бъдат отпуснати до 200 милиона британски лири (284 милиона долара).

„Новият национален флагман ще бъде първият по рода си кораб, отразяващ нарастващия статут на Великобритания като голяма и независима морска сила“, цитира агенцията думите на премиера на Великобритания Борис Джонсън.

Предишната кралска яхта, която успя да се превърне в своеобразен символ на британската монархия, беше изведена от експлоатация след 44 години служба. Тя измина много хиляди мили през морета и океани, посети 135 чужди страни. През 1994 г., по време на държавното посещение на Елизабет II в Русия, на „Британия“ беше организиран банкет за първия президент на Руската федерация Борис Елцин (1931-2007).

В момента корабът е акостиран в пристанището на Единбург и се използва като музей.