Вижте изложбата с живописни творби на големия Светлин Русев


Преди два дни в „Галерия АРТЕ“ бе открита изложба-живопис на художника Светлин Русев.

Много ученици, приятели, колекционери, съмишленици и любители на изкуството – всички те дойдоха, за да се насладят на творчеството му и да съхранят спомена за будната му личност.

През месец май се навършва една година от кончината на Маестрото

„Светлин вече една година физически го няма, но това не означава, че той не е сред нас. Точна такава е идеята на изложбата – среща със Светлин Русев. Самите картини са едни своеобразни срещи с него. Всички те са много лични, от различни лични колекции. Една част от тях са показвани в София, други – не“, разказа галеристът Гергана Борисова.

В изложбата могат да бъдат видян уникален автопортрет от 1960 година, когато художникът е бил само на 27 години. В нея са експонирани и пейзажи от 60-те и 70-те години, както и съвременни творби от последните няколко години.

„Опитали сме се да съберем различни негови тематики. Той обичаше портрета, дамския портрет, пейзажите, рисунки, акварели. Всички, които през годините са следили творчеството на академика, могат сега в това камерно пространство да проследят неговия творчески път“, подчерта още Гергана Борисова.

С изложбата тя отправя простичко послание към публиката - срещите със Светлин Русев са сега и занапред.

„Веднъж му споделих една мисъл, която бях прочел: „Където и да съм, където и да бъде, може и без мен“. На него много му хареса това. Сега, когато вече от една година го няма аз знам, че има хора, без които не може. За нас, хората, които сме работили с него, Светлин ни остави огромно наследство. Чувствайки огромната липса на този тип хора, които вече не са между нас, си казвам, че не може без тях“, споделя Иван Попйорданов, близък приятел на Светлин Русев.

Изложбата може да бъде видяна до 8 юни.