Вижте кои са храните на щастието


Щастието обаче не е само мисъл. Не е само начин на поведение, щастието е и храна.

Храна, която въздейства на тялото ни така, както хубавата книга или любимата песен на душата.

Препоръчително е всекидневното ви меню да съдържа комбинация от поне три храни на щастието.

Разнообразието, красивата комбинация от цветове при поднасянето и неочакваното съчетание на вкусове допринася за повишаване на усещането за щастие.

Черен шоколад – идеалният десерт за всеки с наситен вкус и аромат.

От черния шоколад в умерени количества не се пълнее, тъкмо обратното - регулира обмяната на веществата.

Съдържанието на аминокиселината триптофан, стимулира освобождаването наендорфини и предизвиква еуфория. Яжте с леко притворени от блаженство очи, бавно и сладостно.

Киноа – Суперхрана, която съдържа на едно място 9-те основни вида аминокиселини.

Веднага след поглъщането й, организмът реагира положително и освобождава натрупана енергия, която води до повишаване на индекса на щастието.

 

Най-добра е във вид на салата или като заместител на ориз в суши и гарнитури.

Спанак – Добре познат, лесно усвоим под формата на супи, баници, като гарнитура, а в модерната кухня се употребява и суров за салата.

Съдържа фолиева киселина – антиоксидант, който повишава настроението и предпазва от отпадналост.

Сьомга – Вкусна, здравословна и засищаща.

Може да влиза в разнообразни комбинации, както сурова, така и обработена - салати, омлети, суши, супи, печена и на тиган..

 

Високото съдържание на омега-3 мастни киселини я превръща в идеален балансьор на настроенията.

Авокадо – Известно с уникалните си хранителни качества, авокадото е съчетание между плод, зеленчук и ядка.

Съдържа серотонин, който повишава настроението иуспокоява нервната система.

Консумира се в суров вид като салата или на пюре за гарнитура, както и директно, разрязан на две половини с лимон и черен пипер. Създава моментално усещане за ситост, без да натежава в стомаха.

Орехи – едни от най-разпространените ядки и в традиционната българска кухня, орехите идеално пасват на различни ястия, десерти, както и за самостоятелна употреба.

 

Три ореха на ден са достатъчни за балансиране на настроението.

Яйца – те са част от ежедневното меню и имат разнообразни приложения в кулинарията.

 

Едно яйце на закуска - щастливото храненето за деня, е достатъчно, за да ни зареди с всичко необходимо.

Яйцата са богати на протеини и холин – вещество, което подобрява паметта и настроението. Отлични източници на енергия.

Пилешко месо – Нарежда се в класацията на щастливите храни основно заради високото съдържание на витамин В12, известен с успокояващите и релаксиращите си свойства.

Пилешкото месо е силно диетично, което позволява честата му употреба и то в големи количества. Възможностите за консумирането му са на практика безгранични - то може да се използва в супи, салати, предястия, основни блюда, а в източната кухня - дори за десерти.

Домати - Също традиционна българска храна, която трябва да присъства ежедневно на трапезата.

Най-концентрирано съдържание на полезни вещества, повдигащи настроението има в чери доматите.

 

Те са богати на ликопен, каротеноиди и антиоксиданти. Суровите домати иматпротивовъзпалителни свойства и предпазват мозъка.

Вино – Напитката на боговете, древните гърци и днешните французи, постепенно завладява модерния свят и се превръща във важна част от удоволствието и лайфстайла.

До две чаши са препоръчителни за ежедневна консумация - те успокояват, повдигат настроението и се използват като антидепресант.

Силната концентрация на антиоксиданти издига червеното до статута на лекарство, а богатата палитра от вкусове го превръща в инструмент за наслада, която се разлива от небцето и достига директно до центъра на щастие в мозъка на човек.