Вкусна супа със сьомга и сметана


Тази кремообразна супа със сьомга, която се приготвя много лесно, има деликатен вкус и специфичен аромат на риба. Тя се приготвя за сравнително кратко време и може да се сервира както на празнична трапеза, така и на ежедневна семейна вечеря.

Супата идва от Финландия и се приготвя на два етапа -приготвяне на бульона, а след това, въз основа на него, приготвяне и на основните съставки.

Необходими продукти за бульона:

  • глава и кости от сьомга и главата - около 700 гр.
  • 2 литра вода
  • 1 глава лук
  • бахар 3 - 4 зрънца
  • дафинов лист 2 бр.

Необходими продукти за останалата част от супата:

 
  • 300 гр. филе от сьомга на кубчета
  • картофи на кубчета  3 - 4 бр.
  • 1 морков
  • Зелен лук 
  • 200 мл. готварска сметана
  •  връзка копър 
  • брашно - 1 супена лъжица;
  • щипка суха мащерка 
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В студената вода слагате измитите рибни кости, които трябва да заврят.
  2. Веднага след като бульонът започне да кипва, сложете вътре обеления лук и подправките.
    Не забравяйте да премахнете пяната от бульона.

  3. Веднага след като рибата се свари, свалете тенджерата от огъня, премахнете рибата и прецедете бульона. Много домакини отделят месото от костите и го добавят към супата.
  4. Към прецедения бульон добавете билките и зеленчуците и върнете обратно върху котлона. Варете в продължение на 5 - 7 минути.
  5. Овкусете със сол и пипер.
  6. Вече е време да добавите и самото рибно месо.
  7. От сметаната и брашното направете каша, като постепенно добавяте по малко течност от супата. Когато е добре разбъркано и гладко, може да започнете постепенното му изсипване в тенджерата. Оставете да се готви около 5 минутки. 

Супата трябва да престои половин час под похлупак, за да се смесят добре ароматите. Сервирайте поръсена с наситенен копър и резенче лимон.