Врата към подземния свят: кратерът Батагайка


В сърцето на тайгата в Сибир масивен кратер е наричан от местните “Врата към подземния свят“. Той се появява под формата на огромна пукнатина в земята, с около километър дължина и сто метра дълбочина в единия край, но от тогава се разраства.

Той се появява в Сибир още през 1960 година.

Намира се близо до селището Батагайка и е кръстен на преминаващата наблизо река Батагайка, приток на Яна.

Кратерът се появил след като била изсечена голяма част от гората в района. Свличането се изострило, когато вследствие на покачилите се температури се разтопили ледове, които били вечно замръзнали. В този район температурите падат до минус 50 градуса по Целзий и слънцето едва изгрява през зимата.

 

Сибир
 

 

Учените все още спорят за причините, довели до появата на кратера.

Една от теориите обяснява това явление с глобалното затопляне и бързото топене на дълбоко замръзналата почва в Сибир.Има и други предположения, че тя може да се е образувала след подземна експлозия на газ метан под повърхността на Земята. Наличието на тъмна почва около нея, говори за действие на висока температура.Изследователите са установили, че почвата и растенията там са на възраст над 200 000 години.

В списанието „Quaternary Research“ институтът „Алфред Вегенер” (Alfred Wegener Institute/AWI) публикува изследване, според което огромната дупка е растяла с повече от 10 метра годишно в последното десетилетие. А в по-топлите години е нараствала до 30 метра.