Характерни симптоми на рак в ранен стадий


Често чуваме фразата: „Той си отиде от рак за броени месеци“.

Това най-често се отнася за хора, които са били диагностицирани с рак в последната степен на неговото развитие. Тоест доскоро болестта не е била забелязвана изцяло и пациентът не е приел сериозно редица тревожни симптоми. Според лекарите има няколко вида карцином, които все още са най-трудни за диагностициране.

Но като правило има тревожни симптоми, на които трябва да обърнем внимание, за да не стане „твърде късно”.

Туморите са разделени на две групи – такива с външна и латентна локализация. Ако говорим за последните, тогава те са най-трудни за диагностициране на ранен етап. Говорим за рак на белия дроб, стомаха и дебелото черво.

Ракът на белия дроб може да бъде открит чрез флуорография - тест, на който всеки трябва да подлага веднъж годишно. Всъщност ще ви бъде предложено да отидете във всяка клиника, която е покрита от здравната ви осигуровка. Но не всичко е толкова просто, тъй като белодробните тумори са разделени на централни и периферни. Последните са по-лесни за определяне, но са и по-рядко срещани. Централните са по-често срещани, но по-трудно се виждат при флуорография, тъй като са практически невидими. На практика няма и ранни методи за рак на стомаха и дебелото черво. Стомахът се изследва чрез гастроскопия, а червата чрез колоноскопия, но такива изследвания не се предписват без основателна причина и просто за профилактика. Въпреки че колоноскопия трябва да се прави всяка година след навършване на петдесет години, когато рискът от рак на ректума се увеличава.

Следователно, тези видове онкологични заболявания като правило се откриват или случайно, или когато човек чувства дискомфорт поради характерните симптоми, които са се появили. Трябва да ги знаете:

кървене;

внезапно отслабване;

увеличени лимфни възли;

продължителна кашлица, не свързана с настинка;

повишена температура, която продължава дълго време;

бенки по кожата, които са се променили по размер и цвят;

повишено изпотяване и постоянна умора.