Защо 6 часа сън не са достатъчни?


Ако всяка вечер спите по средно шест часа, е все едно, че не сте спали в продължение на три дни.

До този извод стигат изследователите от Медицинския факултет към Университета в Пенсилвания. Те правят експеримент с 48 души (на възраст 21-38 години), които са разделени на три групи. Хората от всяка група имат за задача да спят по различно часове на денонощие. Едната група има право на четири часа сън, друга на шест, трета на осем, а четвъртата трябва да остане будна в продължение на цели три дни.

За всяка група изследователите тестват когнитивното представяне на участниците и времето за реакция при различни задачи.

Не е изненадващо, че онези, които са си осигурили пълноценните осем часа сън, се представят най-добре.  Докато тези, които са спали едва четири часа на денонощие, се представят най-слабо. Най-голямата изненада от експеримента е групата с шестчасов сън.


„Групата, която спеше само по шест часа на вечер, не издържа до края на опита. В последните няколко дни на експеримента, участниците, които бяха ограничени с до максимум шест часа сън, показаха когнитивни резултати, които бяха толкова лоши, колкото и на групата, която не спеше изобщо. С други думи, шест часа сън на денонощие се равняват на безсъние за три дни”, казват организаторите.

Въпреки това, хората от шестчасовата група дори не са се чувствали недоспали, въпреки лошите си резултати. Изглежда много малко хора функционират добре при липсата на качествения осемчасов сън.

Затова може би ще премислите добре колко часа сън на денонощие да си осигурявате оттук нататък.